Scareware

Scareware, zoals het woord het zelf al zegt gaat het hier om (scare) bangmakende en (ware) software. Scareware is een vorm van malware waarbij een programma de gebruiker probeert bang of onzeker te maken. Dit gebeurt door verschillende valse waarschuwingen (pop-ups) met daarbij de boodschap dat je computer een virus heeft. Vervolgens kan je het virus oplossen door een bepaalt soort software aan te schaffen.

Het gevaar in scareware is het aanschaffen van de scareware. Wanneer je het virus oplost door het antivirus programma aan te schaffen krijg je alleen maar meer scareware op je computer. Zo krijg je dus nooit een échte oplossing en kost het je veel geld voor niks.

Buiten het feit dat je alleen maar meer scareware krijgt. Heb jij bij de aanschaf ook je persoonsgegevens gedeelt zoals je creditcard gegevens, email, telefoonnummer of wachtwoord. Op deze manier maak je het de hacker wel erg makkelijk om jouw data te stelen.

Scareware is dan ook een vorm van oplichting die strafbaar is. Bij deze vorm van cybercriminaliteit gaat het namelijk om het misleiden van de klant. Je koopt iets waarvan je denkt dat het iets oplost terwijl het juist het probleem groter maakt en je eigenlijk in eerste instantie helemaal geen computervirus had op je computer.

Hoe wordt scareware verzonden?

Het verzenden van scareware kan op verschillende manieren. Zo kan een mailtje dat aftelt voor veel mensen al angstig genoeg zijn om een “antivirus” programma aan te schaffen. De hackers spelen dan ook slim in op hun gebruikers door slimme phishingmails te sturen waardoor gebruikers de software kopen.

Koop dus nooit zomaar een antivirus software.

Bij het aanschaffen van een antivirus software bij een van de grotere partijen zoals: F-secure, kaspersky of Norton maken ze je nooit bang. De antivirus software is juist bedoeld om het veiliger voor de eindgebruiker te maken. Krijg je dus mails of berichten dat je computer een virus heeft en dat hij binnen 3 dagen ontploft? Schaf de software niet aan en hoogstwaarschijnlijk heb je ook het virus niet op je computer.

Macbook pro met daarop een spook met handen als ogen. Scareware