Cybercriminaliteit in de agrarische sector

| Leestijd: 4 minuten
Laatst bewerkt: 4 september 2023
Boer aan het werk in zijn melkveehouderij autamtische melkmachine

Dagelijks zie je in het nieuws: Cybercriminaliteit. Maar hoe reëel is nu de kans om als agrarische ondernemer aangevallen te worden. Of wat is de kans dat jouw melkrobot overgenomen wordt door cybercriminelen die losgeld eisen. In deze blog vertellen we je hoe jij je agrarische bedrijf beter kunt beschermen tegen cybercriminelen.

Hoe ziet Cybercriminaliteit in de agrarische sector eruit?

In samenwerking met Univé hebben wij onderzoek gedaan naar cybercrime in de agrarische sector. Tijdens dit onderzoek kwam er één punt sterk naar voren: “het gebeurt ons toch niet”. wat een logische gedachten is.

Het dagelijks nieuws laat namelijk vaak alleen de grote datalekken zien met miljoeneneuro’s schade. Dit geeft een vertekend beeld. Ieder bedrijf kan last krijgen van cybercrime of doelwit worden van cybercrime. Zowel grote als kleine bedrijven.

Een voorbeeld van Cybercriminaliteit in de agrarische sector. Jouw bedrijf bevindt zich in de veeteelt en je maakt gebruik van melkrobots. Via een app op je telefoon of computer kan je precies alles volgen en bijhouden. Wat als dit ineens niet meer werkt? Maar wat als je melkrobot gehackt wordt? Je melkmachine stopt ermee en je bedrijf komt hierdoor voor onbepaalde tijd stil te liggen. Gevolg geen inkomsten en stress omdat de cybercriminelen geld willen zien.

De cybercriminelen eisen € 15.000,- (in de meeste gevallen 2-3% van de jaar omzet). Als jij de € 15.000,- vandaag nog overmaakt werkt alles weer. Doe jij dit dan? 

Wat kan je doen om schade te beperken of te voorkomen?

Om schade te beperken of te voorkomen zijn er een aantal stappen die je kan doorlopen. Het voorkomen zit voornamelijk in de eindgebruikers en de machines zelf. Waarschijnlijk huur je een ICT-er in of heb je er één in dienst. Hij helpt je met alle klussen rondom de IT van jouw agrarische bedrijf. In geval van Cybercrime is de IT-er echter niet verantwoordelijk, dit ben je zelf.

Daarom is het belangrijk om zelf het voortouw te nemen. Heb je bijvoorbeeld wel eens de vraag gesteld aan jezelf of aan de ICT-er: ‘wat doen we als ik gehackt ben?’ of ‘ben ik wel beveiligd tegen cybercrime?’ Als bedrijf ben je zelf verantwoordelijk voor als iets misgaat. Het is belangrijk om de risico’s goed in beeld te hebben en te weten hoe het zit.

Nog een goede tip is het controleren van de leveranciers van je machines. Vraag ook aan de leveranciers met enige regelmaat of je nog wel beschermt bent tegen online criminelen. Vaak kunnen zij op afstand al controleren of je voldoet aan de laatste eisen.

Als het dan toch onverhoopt misgaan is het van groot belang dat je een plan hebt om de schade te beperken. Politie Nederland heeft in 7 stappen opgeschreven hoe jij een plan kan schrijven in het geval van een incident. Het incident response plan kan je hier vinden.

De leveranciersketen van een melkveehouderij met daarin aangegeven vanaf waar je zelf verantwoordelijk bent voor de beveiliging tegen Cybercriminiliteit.

Conclusie

Ook in de agrarische sector is cybercrime een steeds groter probleem. In 2021 was 17% van de Nederlandse bevolking al slachtoffer van cybercrime. Inmiddels is door corona de digitalisering in een stroomversnelling geraakt en worden er steeds meer bedrijven slachtoffer van cybercrime. Zorg er dan ook voor dat je er vroegtijdig bij bent, voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Tip: als zakelijke klant van Univé kan je gratis deelnemen aan Cyber Fit Service. Een online trainingsprogramma van 1 jaar waarin je wordt meegenomen in de wereld van cybersecurity.

Bekijk het interview over cybercrime in de agrarische sector op de RMV in Hardenberg.

In deze video spreken Ezra Windhorst en Henk de Zwaan over cybercriminaliteit in de agrarische sector. In minder dan 3 minuten nemen ze je mee in de cyberrisico’s van jouw bedrijf.

 
Delen: Cybercriminaliteit in de agrarische sector

Door

- Stefan Schepers
security professional
StefanSchepers