0348-796 146
Nieuws
01 augustus 2017

Malware op PC of Smartphone

Ransomware is de bekendste vorm van Cyber Criminaliteit op dit moment. Een ransomware infectie versleuteld bestanden op één computer of een volledig bedrijfsnetwerk. Pas na betaling van losgeld wordt de computer weer vrijgegeven. Het gevraagde losgeld kan variëren tussen ongeveer €300,- tot €10.000,- afhankelijk van de versie en de organisatie die er achter zit.

De infectie maakt het apparaat volledig onbruikbaar omdat simpelweg de bestanden niet meer toegankelijk zijn. Dit komt op het moment bijna alleen nog voor op computers, en in veel mindere mate op smartphones. Maar helaas zijn ook de laatst genoemde apparaten steeds vaker slachtoffer van deze vorm van malware.

Hoe bescherm je dan een smartphone tegen een malware infectie?

1. Reageer niet op spamberichten. Het klinkt als een open deur, maar cybercriminelen worden steeds handiger in het versturen en opstellen van mails die amper van echt zijn te onderscheiden. Banken versturen bijvoorbeeld nooit zomaar e-mails, kijk daarom goed naar de afzender. Vaak is het daar al te zien als er iets niet klopt. Klik nooit op een link in een spambericht en open ook geen bijlagen, beter nog open deze berichten niet! Verwijder ze en markeer ze als spam.


2. Bezoek geen verdachte websites of apps. En download ook niet zomaar iets. Tal van websites beloven u gratis software en muziek, maar dan illegaal. Het is vaak lokaas om uw apparaat te infecteren. Download ook geen apps die niet uit de appstore komen. En lees in de Playstore voor de zekerheid reviews van een app, want het is in het verleden weleens voorgekomen dat er apps met malware in de Playstore stonden.


3. Zorg dat uw apps up-to-date zijn. En dan vooral de apps met persoonlijke (bank)gegevens of apps waarbij u automatisch bent ingelogd zoals Whatsapp en Facebook. Houd de bescherming altijd up-to-date, want anders worden de meest nieuwe gevaren niet herkend.


4. Maak regelmatig back-ups. Ransomware is heel erg moeilijk te verwijderen, als dat al lukt. Zelfs als u het eraf krijgt, zijn bestanden vaak gewoon kwijt. Maak daarom eens in de zoveel tijd een back-up. Dit kunt u automatisch instellen via een externe harde schijf of de cloud. Dit kan ook voorkomen dat u alles kwijt raakt bij een brand, diefstal of verlies.


5. Zorg dat uw besturingssysteem is bijgewerkt. Mochten er nieuwe virussen rond gaan, dan is uw toestel daar altijd tegen beschermd.

Surelock maakt inzichtelijk wat de staat van beveiliging is. Inventariseer die vandaag nog, voor criminelen dit doen. Neem contact op.


223 dagen

Is het aantal dagen dat het gemiddeld duurt tot een hacker in een bedrijfsnetwerk gedetecteerd wordt.

80%

van de slachtoffers van bedrijfshacks waren niet het specifieke doelwit maar slachtoffer van een gelukstreffer.

92%

van de inbraken wordt door een derde partij ontdekt, niet door de organisatie zelf.