Wat is phishing?

| Leestijd: 3 minuten

“Meer dan 80% van de cyberaanvallen komen door phishing”

Wat is phishing?

Phishing is het verkrijgen van persoonlijke informatie van mensen op een sneaky manier. Iedereen weet wat het is en wat het inhoud, maar trapt er vaak alsnog in.

Waar phishing vroeger makkelijk te herkennen was is het nu geëvalueerd tot een level waarop het haast niet meer te herkennen is. In het verleden stonden er vaak veel spelfouten in waardoor je ze snel kon herkennen, maar dat is tegenwoordig al niet meer aan de orde.

Mail verkeer met een crimineel

Op het moment dat je gephisht word probeert een “phisher” je pincode, inloggegevens, bankzaken of andere persoonlijke informatie van je te krijgen. Dit kunnen ze eventueel verkopen of zelf gebruiken om jou te bedreigen.

Als je de mail binnen krijgt denk je dat er niks aan de hand is want zeg nu eerlijk kijk jij altijd naar de details van de afzender? Het is moeilijk zichtbaar, zo kan Support@ing.bankking.nl al een phishing Emailadres zijn. Na dat je op de link drukt in je mail ga je naar een site toe.

Deze site heeft een domeinnaam (de balk bovenin) wanneer jij op de site zit merk je niks, alleen dit is niet de echte site. Je komt gewoon op de inlogpagina net zoals je altijd doet bij ING. Echter, is deze pagina niet van de ING maar van de phisher. Dit kan je vaak zien aan de niet kloppende domeinnaam.

Jij logt in met de beste gedachten, omdat je denkt dat ING een bericht voor je heeft. Alleen heeft de phisher nu je inloggegevens.

Wat is het doel van phishing?

Nu je weet wat phishing is, is het belangrijk om erachter te komen waarom phisher/criminelen dit doen. Hiervoor zijn een aantal opties, Geld dit is vaak in vorm van Bitcoin omdat dit ontraceerbaar is, ze willen gegevens van je hebben of proberen de concurrentie uit te weg te slaan.

De meeste phishers worden niet gepakt omdat ze of te ver weg wonen of simpel weg niet te traceren zijn. Zo veranderen ze continue van plek door gebruikt te maken van VPN servers.

Hoe voorkom je dat je gephisht word?

Er zijn een aantal slimme tips om phishing te voorkomen voor jou en je personeel.

  1. Laat je bedrijf testen op phishing, dit kan door een phishing simulatie.
  2.  Zorg ervoor dat je je wachtwoorden veilig hebt en in een passwoord manager hebt opgeslagen bijvoorbeeld: Lastpass.
  3. Meld een mail meteen wanneer je hem ziet aan de organisatie van de afzender.
  4. Reageer niet op het phishing bericht!

Hoe whitelist ik een e-mail dit kan je hier vinden.

 
Delen: Wat is phishing?

Door

- Stefan Schepers
Marketing manager
Man 22 jaar op de foto met een glimlach en blauwe blouse. Medewerker marketing bij Surelock Stefan Schepers