Ga cyberveilig op vakantie met deze 10 tips!

| Leestijd: 6 minuten
Laatst bewerkt: 14 februari 2023

Als medewerker of ondernemer neem je vaak je werklaptop mee op vakantie. Echter ga je tegenwoordig niet alleen, cybercriminelen gaan met je mee op vakantie. In deze blog geven wij je 10 tips om veilig op vakantie te gaan en je te beschermen tegen cybercriminelen.

Een kantoordeur open laten staan is zichtbaar, maar op je werklaptop of telefoon een update niet instaleren of een virus downloaden heb je vaak niet door. Als je op vakantie gaat is het dan ook belangrijk om alert te blijven. Deze tips zijn in samenwerking met Univé Cyber Fit Service opgesteld.

De 10 tips om cyberveilig op vakantie te gaan

Wij hebben ons best gedaan om de tips op een zo eenvoudig mogelijke manier op te schrijven. Op deze manier kan je ook als IT-leek iets met de tips voor een cyberveilige vakantie.

1. Zorg dat je up-to-date bent voor je vakantie

Voer zoveel mogelijk updates uit voordat je op vakantie gaat. Dit zorgt ervoor dat je beter beschermd bent tegen de laatste kwetsbaarheden.

Waarom moet je dit doen voor je op vakantie gaat? Op vakantie zijn er veel openbare wifinetwerken en deze zijn vaak niet veilig. En daarnaast is het ook nog eens zonde om je vakantie MB’s binnen 1 uur op maken aan een Windows update. Daarom is het verstandig en slim om de updates vooraf te instaleren op je eigen veilige netwerk.

2. Installeer alleen veilige software

Een bed reserveren aan het zwembad of een afspraak maken voor het huren van een kano kan tegenwoordig vaak al met een simpele app. Zorg wel dat je de apps altijd direct download vanuit de Google Play store of Apple Store en niet via een website. In deze geautoriseerde appstores is het risico op malafide software nihil. Maak ook geen gebruik van QR-codes die je ergens ziet hangen voor het downloaden van apps. Ook cybercriminelen kunnen QR-codes aanmaken.

Twee personen aan het zwembad met vakantie bedjes. Een bedje reserveren aan het zwembad gaat tegenwoordig al vaak via een app. Zorg er voor dat je deze apps via een veilige app store download!

3. Maak geen gebruik van Wifi-netwerken

Als je op vakantie bent en je geen MB’s hebt zorg er dan voor dat je je apparaat nooit koppelt met een openbaar netwerk. Netwerken die openbaar zijn naar de buiten wereld zijn zoals het woord als zegt toegankelijk voor iedereen, dus ook voor cybercriminelen. Moet je om een of andere noodsituatie toch verbinden met een openbaar netwerk maak dan gebruik van een VPN.

Je kan vaak een tijdelijk abonnement nemen voor extra MB’s in het buitenland. Wist je dat je MB’s binnen de EU vaak in je abonnement zitten. Het aantal MB’s dat je normaal in je mobiele abonnement hebt gebruik je gewoon gratis mee binnen de EU. Je kan dit vooraf gemakkelijk controleren op de website van je provider.

Afbeelding die laat zien dat er gratis wifi is. Gratis wifi is gevaarlijk en kan cybercriminelen toegang geven tot je systemen.

4. Zet automatisch verbinden met wifi uit

In tip 3 hebben we je al kort uitgelegd waarom je geen gebruik moet maken van openbare Wifi-netwerken. Wil je dit nu voorkomen zet dan automatisch verbinden met wifi uit in de instellingen van je apparaat. Zo voorkom je dat je zonder het te weten alsnog met openbare netwerken verbonden bent.

Niet automatisch met wifi verbinden op Samsung-toestel

 • Druk op Instellingen
 • Druk op Verbindingen
 • Druk op Wi-Fi
 • Druk op 3 bolletjes rechtsboven
 • Druk op geavanceerd
 • Wifi-automatisch inschakelen uitdrukken (knopje wordt grijs of wit)
 • Tip: zet ook gelijk verdachte netwerken detecteren aan
 • Het schuifje kleurt wit/grijs en de functie staat uit.

Niet automatisch met wifi verbinden op IOS (IPhone)

 • Druk op Instellingen
 • Druk op Wi-Fi
 • Druk op vragen voor verbinding
 • Druk op altijd vragen
 • Tip: zet wifi tijdens de vakantie helemaal uit op Iphone.

5. Zet draadloos betalen uit

Tegenwoordig heeft elke bank wel de functie draadloos betalen met je pinpas. Ga je op vakantie zet deze functie dan uit. Zo kunnen criminelen wanneer ze je pasjes stelen niks met je bankpas kunnen als ze de pincode niet hebben.

Vrouw die probeert draadloos te betalen op vakantie. Dit is gevaarlijk want cybercriminelen kunnen ook op vakantie je draadloos betalen overnemen. Zet daarom je draadloos betalen op vakantie uit.

6. Wachtwoorden en vakanties

Een van de grootste angsten van vakantiegangers is dat je telefoon, laptop of tablet gestolen wordt. Het is jammer van de materiële schade van het verliezen van je apparatuur, maar wat er op staat is veel belangrijker. Bij Surelock zien we onveilige wachtwoorden nog te vaak voorbijkomen: 0000, 1234, Storm (naam van een huisdier) of van Dijk (achternaam). Deze simpele wachtwoorden maken het de dieven wel heel makkelijk.

Maak daarom altijd gebruik van sterke wachtwoorden (minimaal 8 tekens, een spatie en hoofdletters). Als je sterke wachtwoorden gebruikt en je telefoon wordt gestolen heb je minder kans op het kwijtraken van al je gegevens.

Wanneer je apparatuur is gestolen. Neem dan direct contact op met de lokale politie en je reisverzekering. Tegenwoordig kan je met Find my phone op zowel Samsung als Apple je telefoon vanaf een afstand beheren en lokaliseren. Zo kan je alsnog je telefoon beheren en versleutelen op afstand.

7. Werk op een veilige plek

Ben je op vakantie en moet je toch een offerte versturen naar je klant? Kies dan een plek uit waar je veilig kan werken. Dat is niet op een openbaar Wifi netwerk bij de Mac Donalds of op openbaar Wifi netwerk op een terrasje met uitzicht op de zee.

Probeer ervoor te zorgen dat je met je rug naar een muur zit of gebruik maakt van een privacy glas. Op deze manier voorkom je dat mensen meekijken tijdens het werken. Op kantoor vergrendel je je werklaptop als je ergens anders mee bezig bent en op vakantie doe je dit natuurlijk ook.

Man op vakantie aan het werk op zijn laptop terwijl er mensen mee kunnen kijken van achter op zijn scherm.

8. Let op wat je doet wanneer je op vakantie bent

Tegenwoordig ben je waarschijnlijk al bewust van het feit dat je moet oppassen met het delen van informatie. In je vakantie roes kan je dit al snel vergeten. Denk bijvoorbeeld aan het socialmedia bericht dat je plaatst op de top van de berg. Het was een prachtige foto aldus de inbreker die zojuist je waardevolle spullen heeft gestolen uit je woning.

Let op wat je deelt en wanneer je deze informatie deelt. Zo is het beter om een aantal foto’s van je vakantie in een keer te posten als je terug in Nederland bent.

9. Trap niet in verdachte e-mails

Op het terras ben je lekker aan het genieten van een kopje koffie en je krijgt plots een e-mail binnen. Je moet met spoed deze factuur betalen anders komt er een deurwaarder langs. Je betaalt het en je bent gephished. Duur kopje koffie….

Ook als je op vakantie bent moet je alert blijven op phishing. Hackers houden namelijk geen rekening met je welverdiende vakantie.

10. Ga vakantie vieren!

Een van de makkelijkste tips voor het voorkomen van cybercrime is je data thuislaten. Laat je werklaptop of werktelefoon gewoon thuis op een veilige plek zo kan er ook niks gebeuren. En kan je optimaal genieten van je welverdiende vakantie.

Ben je ondernemer en ben je gehackt of twijfel je ergens over. Als klant van Univé kun je gratis bellen met Univé Cyberhulp.

Meer informatie over Cyberhulp
 
Delen: Ga cyberveilig op vakantie met deze 10 tips!

Door

- Stefan Schepers
security professional
Man 22 jaar op de foto met een glimlach en blauwe blouse. Medewerker marketing bij Surelock Stefan Schepers