Ga cyberveilig op vakantie met deze 10 tips!

| Leestijd: 6 minuten
Laatst bewerkt: 9 juli 2024

Als medewerker of ondernemer neem je vaak je werklaptop mee op vakantie. Echter ga je tegenwoordig niet alleen, cybercriminelen gaan met je mee op vakantie. In deze blog geven wij je 10 tips om veilig op vakantie te gaan en je te beschermen tegen cybercriminelen.

Een kantoordeur open laten staan is zichtbaar, maar op je werklaptop of telefoon een update niet instaleren of een virus downloaden heb je vaak niet door. Als je op vakantie gaat is het dan ook belangrijk om alert te blijven. Deze tips zijn in samenwerking met Univé Cyber Fit Service opgesteld.

Partner van Univé logo

De 10 tips om cyberveilig op vakantie te gaan

Wij hebben ons best gedaan om de tips op een zo eenvoudig mogelijke manier op te schrijven. Op deze manier kan je ook als IT-leek iets met de tips voor een cyberveilige vakantie.

1. Ga vakantie vieren!

Een van de makkelijkste tips voor het voorkomen van cybercrime is je data thuislaten. Laat je werklaptop of werktelefoon gewoon thuis op een veilige plek zo kan er ook niks gebeuren. En kan je optimaal genieten van je welverdiende vakantie. Toch werken op vakantie? Volg de onderstaande tips!

Twee personen aan het zwembad met vakantie bedjes. Een bedje reserveren aan het zwembad gaat tegenwoordig al vaak via een app. Zorg er voor dat je deze apps via een veilige app store download!

2. Zorg dat je up-to-date bent voor je vakantie

Voer zoveel mogelijk updates uit voordat je op vakantie gaat. Dit zorgt ervoor dat je beter beschermd bent tegen de laatste kwetsbaarheden.

Waarom moet je dit doen voor je op vakantie gaat? Op vakantie zijn er veel openbare wifinetwerken en deze zijn vaak niet veilig. En daarnaast is het ook nog eens zonde om je vakantie MB’s binnen 1 uur op maken aan een update. Daarom is het verstandig en slim om de updates vooraf te installeren op je eigen veilige netwerk.

3. Installeer alleen veilige software

Een bed reserveren aan het zwembad of een afspraak maken voor het huren van een SUP kan tegenwoordig vaak al met een simpele app. Zorg wel dat je de apps altijd direct download vanuit de Google Play store of Apple Store en niet via een website. In deze geautoriseerde appstores is het risico op malafide software nihil.

Maak daarnaast ook geen gebruik van QR-codes die je ergens ziet hangen voor het downloaden van apps. Ook cybercriminelen kunnen QR-codes aanmaken en hiermee je gegevens stelen.

4. Maak geen gebruik van Wifi-netwerken

Ben je op vakantie en moet je belangrijke zaken regelen op je laptop die echt niet kunnen wachten? Verbindt je apparaat nooit met een openbaar Wifi-netwerk, maar maak via je telefoon een hotspot met 4G of 5G en verbind daarmee je laptop.

Netwerken die openbaar zijn naar de buiten wereld zijn zoals het woord als zegt toegankelijk voor iedereen, dus ook voor cybercriminelen. Moet je om een of andere noodsituatie toch verbinden met een openbaar netwerk maak dan gebruik van een VPN.

Je kan vaak een tijdelijk abonnement nemen voor extra MB’s in het buitenland. Wist je dat je MB’s binnen de EU vaak in je abonnement zitten. Het aantal MB’s dat je normaal in je mobiele abonnement hebt gebruik je gewoon gratis mee binnen de EU. Je kan dit vooraf gemakkelijk controleren op de website van je provider.

Afbeelding die laat zien dat er gratis wifi is. Gratis wifi is gevaarlijk en kan cybercriminelen toegang geven tot je systemen.

5. Zet automatisch verbinden met wifi uit

In tip 3 hebben we je al kort uitgelegd waarom je geen gebruik moet maken van openbare Wifi-netwerken. Wil je dit nu voorkomen zet dan automatisch verbinden met wifi uit in de instellingen van je apparaat. Zo voorkom je dat je zonder het te weten alsnog met openbare netwerken verbonden bent.

Niet automatisch met wifi verbinden op Samsung-toestel

 • Druk op Instellingen
 • Druk op Verbindingen
 • Druk op Wi-Fi
 • Druk op 3 bolletjes rechtsboven
 • Druk op geavanceerd
 • Wifi-automatisch inschakelen uitdrukken (knopje wordt grijs of wit)
 • Tip: zet ook gelijk verdachte netwerken detecteren aan
 • Het schuifje kleurt wit/grijs en de functie staat uit.

Niet automatisch met wifi verbinden op IOS (IPhone)

 • Druk op Instellingen
 • Druk op Wi-Fi
 • Druk op vragen voor verbinding
 • Druk op altijd vragen
 • Tip: zet wifi tijdens de vakantie helemaal uit op Iphone.

6. Gebruik geen privémail voor zakelijke doeleinden

Het komt helaas nog voor dat gevoelige informatie zoals gebruikersnamen en wachtwoorden worden doorgestuurd naar persoonlijke mailaccounts. Zo kan je op vakantie makkelijk inloggen en de benodigde informatie ophalen. Toch wordt hiermee een behoorlijk risico gecreëerd voor de organisatie. Stuur daarom nooit zaken door naar je privé e-mail, ook niet als je op vakantie gaat.

7. Wachtwoorden en vakanties

Een van de grootste angsten van vakantiegangers is dat je telefoon, laptop of tablet gestolen wordt. Het is jammer van de materiële schade van het verliezen van je apparatuur, maar wat er op staat is veel belangrijker. Bij Surelock zien we onveilige wachtwoorden nog te vaak voorbijkomen: 0000, 1234, Storm (naam van een huisdier) of van Dijk (achternaam). Deze simpele wachtwoorden maken het cybercriminelen wel heel makkelijk.

Maak daarom altijd gebruik van sterke wachtwoorden (minimaal 10 tekens, een spatie en hoofdletters). Als je sterke wachtwoorden gebruikt en je telefoon wordt gestolen heb je minder kans op het kwijtraken van al je gegevens.

Wanneer je apparatuur is gestolen. Neem dan direct contact op met de lokale politie en je reisverzekering. Tegenwoordig kan je met Find my phone op zowel Samsung als Apple je telefoon vanaf een afstand beheren en lokaliseren. Zo kan je alsnog je telefoon beheren en versleutelen op afstand.

Man op vakantie aan het werk op zijn laptop terwijl er mensen mee kunnen kijken van achter op zijn scherm.

8. Werk op een veilige plek

Ben je op vakantie en moet je toch een offerte versturen naar je klant? Kies dan een plek uit waar je veilig kan werken. Dat is niet op een openbaar Wifi netwerk bij de Mac Donalds of op openbaar Wifi netwerk op een terrasje met uitzicht op de zee.

Probeer ervoor te zorgen dat je met je rug naar een muur zit of gebruik maakt van een privacy glas. Op deze manier voorkom je dat mensen meekijken tijdens het werken. Vergrendel altijd de schermen van apparaten en laat deze niet onbeheerd achter. Op kantoor vergrendel je je werklaptop toch ook? Doe dit ook zeker op vakantie!

9. Let op wat je doet wanneer je op vakantie bent

Tegenwoordig ben je waarschijnlijk al bewust van het feit dat je moet oppassen met het delen van informatie. In je vakantie roes kan je dit al snel vergeten. Denk bijvoorbeeld aan het socialmedia bericht dat je plaatst op de top van de berg. Het was een prachtige foto aldus de inbreker die zojuist je waardevolle spullen heeft gestolen uit je woning.

Let op wat je deelt en wanneer je deze informatie deelt. Zo is het beter om een aantal foto’s van je vakantie in een keer te posten als je terug in Nederland bent.

10. Trap niet in verdachte e-mails

Op het terras ben je lekker aan het genieten van een kopje koffie en je krijgt plots een e-mail binnen. Je moet met spoed deze factuur betalen anders komt er een deurwaarder langs. Je betaalt het en je bent gephished. Duur kopje koffie….

Ook als je op vakantie bent moet je alert blijven op phishing. Hackers houden namelijk geen rekening met je welverdiende vakantie.

Download de phishing poster
Animatie van figuren bij de bar op vakantie omdat ze cyberveilig zijn
 
Delen: Ga cyberveilig op vakantie met deze 10 tips!

Door

- Judith van Veen
Project Manager Information Security
JudithvanVeen