Wat is encryptie en waar kan je het voor gebruiken?

| Leestijd: 4 minuten
Laatst bewerkt: 24 juni 2024


We zien het allemaal voorbij komen op Whatsapp, “Peter zijn beveiligingscode is veranderd”. Maar wat is die beveiligingscode/encryptie eigenlijk en hoe word deze gemaakt?

Wat is Encryptie?


Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat encryptie is. Encryptie is het versleutelen van je gegevens op basis van een willekeurig algoritme (een willekeurige code). Dit algoritme zorgt ervoor dat er niemand zomaar in je gegevens kan.

Niemand kan in de code, omdat het een langdradige moeilijke code is van wel honderden getallen en letters. Je kunt alleen toegang tot de gegevens krijgen als je de sleutel hebt gekregen van de code, dit heet decoderen.

Als derde kan je de code vrijwel nooit decoderen, omdat dit miljarden jaren gaat kosten. Zelfs de snelste supercomputers zijn niet in staat om deze codes te decoderen. Het is dus praktisch onmogelijk een encrypted bestand te decoderen. Benieuwd hoe de encryptie systemen van Whatsapp werken neem een kijkje op hun site door deze link.

Hoe maak je iets encrypted?


Er zijn een aantal manieren om een bestand te coderen of decoderen. De methodes evalueren constant ook veranderen ze mee met de computersoftware er zijn veel verschillende soorten codes. Twee voorbeelden van codering zijn de symmetrische codering en asymmetrische codering.


– De symmetrische methode: bij deze methode word er gebruik gemaakt van twee dezelfde sleutels voor zowel de ontvanger als de verzender. Zo kun je altijd met je inloggegevens alsnog bij je gegevens, omdat je de code te allen tijde tot je beschikking hebt. Dit systeem is dus het beste te gebruiken voor individueel contact of een gesloten systeem. Het risico van deze methode is echter wel dat de code tijdens het verzenden onderschept kan worden door derden. Wel gaat de communicatie erg snel en gemakkelijk vergeleken met de andere methode.

– De Asymmetrische methode: bij deze methode worden er 2 soorten sleutels gebruikt namelijk: één openbare sleutel en één privé sleutel. Deze 2 sleutels zijn door middel van een wiskundige formule met elkaar verbonden. De openbare sleutel word gedeeld met de groep, maar de privé sleutel blijft geheim. Zie het als een uitnodiging voor een teams gesprek. Eén iemand maakt de call aan en heeft de privé code, de andere kunnen erin komen door gebruik te maken van de openbare code.

Waar dient encryptie voor?


Encryptie is bedoelt om het verzenden van gegevens veiliger te maken. Zo kun je zoals eerder in deze blog verteld de gegevens vrijwel nooit decoderen. Dit is belangrijk, omdat anders je privacy eigenlijk gewoon rond zweeft op het web. Iedereen kan zo je berichten lezen of een hacker binnen dringen op je computer. Terwijl wanneer je je bestanden geencrypt hebt er niemand bij of aan kan zonder de sleutel.


Hoe kun je je beveiliging verbeteren maken?


Stel al je gegevens zijn encrypted dan kan er alsnog iemand bij je gegevens wanneer je wachtwoord of gebruikersnaam gestolen word. Daarom is het belangrijk om voor jou of je bedrijf ervoor te zorgen dat de wachtwoorden niet te makkelijk zijn of gephisht kunnen worden. Denk daarom bij het maken van een wachtwoord aan de volgende regeltjes:
– Het wachtwoord bestaat uit cijfers en letters.
– je gebruikt minimaal 1 hoofdletter, 1 kleine letter en 1 cijfer gebruikt.
– Het wachtwoord is minimaal 8 en maximaal 20 karakters lang.
– Het wachtwoord is niet hetzelfde als (of lijkt niet op) jouw gebruikersnaam.


jij hebt ook kans om gephisht te worden dit betekend dat cybercriminelen je gegevens stelen door verdachte mailtjes of een whatsappje te verzenden. Wij van Holmes kunnen u hier bij adviseren en een op maat gemaakte aanpak leveren. Benieuwd hoe phishing proef u of uw bedrijf is, doe de test met de phishing quiz.

Meer lezen over informatie beveiliging, lees het in onze laatste blog!

Encryptie van Whatsapp, wat is het en waarom is het belangrijk?
 
Delen: Wat is encryptie en waar kan je het voor gebruiken?

Door

- Stefan Schepers
security professional
StefanSchepers