Hoe werkt een phishing simulatie?

| Leestijd: 3 minuten

Een phishing simulatie uitvoeren hoe werkt dit? In dit artikel vertellen we je van a tot z hoe een phishing simulatie werkt:  

 • Wat is een phishing simulatie?
 • Wat kost een phishing simulatie? 
 • Hoe werkt een phishing simulatie?
 • Een duidelijke video over de werking van phishing simulaties

Met onze jaren ervaring in informatie beveiliging, kunnen wij van Surelock jou alles vertellen over phishing simulaties. Met ons in-house software platform Holmes. Kan ook jij vandaag nog een phishing simulatie versturen. Ben jij een particulier en wil je meer informatie over het onderwerp informatie beveiliging? Raden wij je aan om eens te kijken op onze informatie beveiligingspagina.

Een phishing simulatie uitvoeren?

 • Krijg zicht op het menselijkheden van je organisatie
 • Ontvang een adviesrapport voor een juiste security awareness aanpak

Wat is een phishing simulatie?

Een phishing simulatie is een “fake” phishingmail die bij jou in je mailbox komt als echt. De nep Phishingmails worden vaak periodiek verstuurd waardoor een bedrijf beter inzicht krijgt in het kennisniveau van haar personeel. Een phishing simulatie is vaak moeilijk te onderscheiden van een échte mail. Zie Bijvoorbeeld het Microsoft office template hieronder. In de afbeelding zie je dat de simulatie er hetzelfde uitziet als een echte mail afkomstig van Microsoft.

Een phishing simulatie wordt gebruikt om inzicht te krijgen op het menselijk handelen binnen organisaties. Het is een veel gebruikte manier om de informatiebeveiliging van bedrijven/organisaties te verbeteren.

Het uitvoeren van phishing simulaties kan gebruikt worden voor het behalen van verschillende certificeringen. Een aantal voorbeelden van deze certificeringen zijn: BIO, ISAE, DigiD,  of ISO27001. Bij Surelock werken wij op dagelijkse basis samen met verschillende partijen voor het behalen van deze certificeringen.

Dit voorbeeld laat zien hoe een phishing simulatie werkt.
Voorbeeld van een phishing simulatie

Eerst zien dan geloven?

Bekijk de video hieronder en zie hoe een phishing simulatie werkt (link).

Kan jij nep van echt onderscheiden? Doe de test!

Hoe werkt een phishing simulatie?

Samen met de opdrachtgever nemen we de betreffende organisatie onder de loop. We gaan kijken naar wat de organisatie bezighoudt. Je kan bijvoorbeeld geen Microsoft teams template versturen wanneer een organisatie Zoom gebruikt. Het is dus belangrijk om vooraf de scope en het doel van de simulatie te bepalen:

 • Hoeveel mensen ontvangen de simulatie,
 • Maken we onderscheid in de rollen,
 • Welke talen worden er gesproken,
 • Wat voor platformen gebruikt de organisatie,
 • Tot slot kijken we naar de processen, wat voor template past er binnen het dagelijkse proces van de organisatie.

Nu de scope van de simulatie in beeld is vragen wij aan de organisatie om de mailadressen van de deelnemers naar ons toe te sturen. Nu wij de mailadressen en een beeld van de organisatie hebben, kan de “leukste” stap van de simulatie beginnen. Het kiezen van het phishing template. In de catalogus van Holmes staan honderden templates, de keuze is dus reuze.

Na het kiezen van het template plannen we samen de interval van de phishingmails in. Dit doen we in een handige jaar kalender. Zo kan je de simulatie gedurende de gekozen interval automatisch laten versturen.

Mocht je liever de phishing simulaties handmatig versturen of je eigen scenario’s bedenken kan dit ook. Holmes is dus danig gebruiksvriendelijk dat je ook zonder enige IT affiniteit met de software kan omgaan.

Wat kost een phishing simulatie?

Aan de phishing simulatie hangt geen vast bedrag de kosten zijn namelijk afhankelijk van het aantal gebruikers per jaar. Om een voorbeeld te geven van de kosten: Een omgeving met 100 e-mailadressen: 100 * € 2.75 voor Holmes met als extra de Holmes security coach (Aantal email adressen * prijs per user.).

Geschreven door: Stefan Schepers

Probeer Holmes 30 dagen gratis Of doe de phishing Quiz!
 
Delen: Hoe werkt een phishing simulatie?

Door

- Stefan Schepers
security professional
Man 22 jaar op de foto met een glimlach en blauwe blouse. Medewerker marketing bij Surelock Stefan Schepers