Hacker, wat doet deze cybercrimineel nou eigenlijk?

| Leestijd: 3 minuten
Laatst bewerkt: 5 februari 2024

De meesten weten wel wat het begrip hacken is, dat is het inbreken op iemands computer. Over het algemeen kan er gedacht worden dat een hacker een crimineel is, toch zitten er ook goede hackers tussen. Deze personen zijn er om je beter te beschermen tegen de cybercriminelen, maar wat doen de cybercriminelen dan? En wat kan er nou gebeuren als je eenmaal gehackt wordt? In deze blog leggen we uit je wat de intenties zijn van deze cybercriminelen. 

Kan hacken voor iets goeds gebruikt worden? 

Zoals eerder aangegeven zijn er goede en slechte hackers. Een goede hacker, ook wel ethische hacker genoemd, is er om iemand te helpen. Deze hackers worden ingehuurd door een bedrijf om te controleren of hun systeem en gegevens goed beveiligd zijn. Zo worden enige zwakke punten in het systeem gevonden en dichtgemaakt.  

Wat is het doel van een cybercrimineel 

Het hacken van andermans systeem is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar. Meestal worden de gestolen gegevens doorverkocht, gelekt of gebruikt als chantagemiddel voor geld. Dit bij elkaar is natuurlijk illegaal. Zorginstellingen worden hier steeds meer de dupe van. Medische gegevens zijn een goudmijn geworden voor hackers waardoor onder andere ziekenhuizen steeds vaker aangevallen worden door deze cybercriminelen.  

Daarnaast kunnen hackers ook je systeem vanuit afstand aanpassen en schade aanrichten. Voor een bedrijf kan het zo zijn dat er geknoeid wordt met prijzen en financiële zaken of een gehele webshop uit de lucht gehaald worden. Dit kan verschillende doelen hebben zoals geld verdienen, reputatieschade, promoten van propaganda enzovoort. Daarom is het als individu en als bedrijf erg belangrijk om je goed te beschermen tegen cybercriminelen. 

Kan ik ook gehackt worden via mijn e-mail? 

Ook dat is mogelijk. Iedereen opent dagelijks e-mailberichten, vooral van mensen die ze wel kennen. Dit kan ervoor zorgen dat er een phishing mail geopend wordt zonder dat diegene het door heeft. Wat betekent dit? De hacker kan zich voordoen als een bedrijf om direct geld te stelen van het slachtoffer, maar er zijn phishing mails die een stapje verder gaan. Zo kunnen ze je e-mailadres en wachtwoord krijgen als je op een link klikt. Vanaf hier kunnen ze je identiteit stelen en in je systeem binnenkomen.  

Je denkt vast, dat overkomt mij niet. Vergis je niet, het is veel makkelijker dan je denkt. Zulke mails worden massaal geproduceerd en er klikken nog dagelijks mensen op zulke mails. Daarnaast kan een website die je regelmatig bezoekt gehackt worden. Via een code kunnen zij dezelfde stappen nemen als via een e-mailbericht. Neem de nodige stappen om je goed te beschermen hiertegen.  Nu je weet wat een cyber crimineel doet, kan jij jezelf ook gaan verbeteren? Ben jij een ondernemer en wil je weten of jouw bedrijf goed beschermd is hiertegen? Doe dan de gratis nulmeting en zie of jouw medewerkers op phishing mails klikken. 

 
Delen: Hacker, wat doet deze cybercrimineel nou eigenlijk?

Door

- Stefan Schepers
security professional
StefanSchepers