De zesde ronde van het NK-phishing.

| Leestijd: 3 minuten
Laatst bewerkt: 9 januari 2024

Het afgelopen jaar hebben we meer dan 4500 phishingmails verzonden naar de deelnemers van het NK-Phishing 2021. Deze week hebben we de laatste ronde van het NK verstuurd. Benieuwd naar de resultaten en de phishingmail die we verzonden hebben? Lees dan snel verder.  

De zesde ronde van het NK-phishing

De zesde tevens laatste ronde van het NK-phishing moest een klapper worden. In de 5de ronde hadden we namelijk nog 7 deelnemende organisaties over. En er kan er natuurlijk maar 1 de winnaar zijn. Daarom hebben wij gekozen voor het template: Bekeuring. Een van de moeilijkere phishing simulaties die wij bij Surelock hebben.  

De bekeuring maakt de ontvanger namelijk heel erg nieuwsgierig. Zo kunnen de volgende vragen bij je opkomen, na het ontvangen van deze phishing simulatie. Heb ik te hard gereden? Huh, dat kan écht niet? Ik heb geen lease auto snel kijken wat mijn collega voor bekeuring heeft? Hierdoor is de kans dat je gephisht wordt groter dan normaal.

Het template van de bekeuring was te herkennen aan het domeinnaam. Dit was namelijk het cjid.nl i.p.v. cjib.nl. Hiernaast kan je het mailtje zien dat de deelnemers hebben ontvangen:  

Een phishing mail die verstuurd kan worden door een hacker. vanuit het CJIB

Na het openen van de mail kwam je op een inlogpagina terecht waar je gemakkelijk en snel kon inloggen met je DigiD.

Deze pagina had als url: cjiD.nl, hieraan kon je ook deze pagina herkennen. Denk jij dat je phishingmails kan herkennen? Test jezelf met de Bot or not.

De resultaten van de zesde ronde

In de zesde ronde zijn er 2 bedrijven die kans maakte op de hoofdprijs afgevallen. Er zijn nu dus nog maar 5 bedrijven over in de Race om de titel: “De meest phishing bewuste IT-partner van het jaar”.

Buiten dat er 2 bedrijven uit de race zijn hebben ook 63 personen geklikt op de bekeuring. Ook waren 26 zo erg benieuwd naar hun flitsfoto dat ze hebben ingelogd met hun DigiD. Het blijkt dus maar weer, phishing is gevaarlijk voor iedereen zo ook voor jouw bedrijf.

Volgende week starten we met de finale, een spannende wedstrijd waarin 1 deelnemer van elk team het gaat opnemen tegen de andere teams in een spannende phishing test.

Achtergrond van het NK-phishing 

Het Ingram Micro Cyber Security Center of Excellence, IT-channelPRO en Surelock presenteren het NK Phishing voor IT Bedrijven. Een bloedserieuze competitie tussen IT bedrijven om de prestigieuze titel; meest bewuste IT Partner van Nederland. Daarnaast ontvangt de winnaar een geheel verzorgde blackbox pentest verzorgt door het Ingram Micro Cyber Security Center of Excellence team, een prachtige prijs ter waarde van €3200,-.

Bekijk de video van ronde 6 hier

Ronde 6 van het NK-phishing

 
Delen: De zesde ronde van het NK-phishing.

Door

- Stefan Schepers
security professional
StefanSchepers