Hardware beveiliging in 2022: alles dat je moet weten

| Leestijd: 7 minuten
Laatst bewerkt: 5 februari 2024

Hardware beveiliging, het gebruik van technologie, zoals computers, tablets en smartphones, is tegenwoordig zo eenvoudig gemaakt, dat zelfs kinderen er zonder uitleg mee kunnen werken. Maar juist de internetapparaten die we dagelijks gebruiken, moeten we goed beveiligen. In deze blog krijg jij inzicht in de hardware binnen je bedrijf, zodat je apparaten beter beveiligt zijn tegen cybercriminaliteit.

Wat is hardware beveiliging?

Alle apparaten die met het internet verbonden worden, moeten goed beveiligd zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je computer, smartphone en tablet, maar ook je deurbel met camera als je die hebt of je router of modem. Op een computer moet op zijn minst antivirussoftware geïnstalleerd zijn. Standaard levert Microsoft met Windows 10 ook de nodige beveiligingstoepassingen, zoals Windows Defender.

Je kunt daarnaast ook kiezen om zelf een ander antivirusprogramma te installeren. Natuurlijk is het belangrijk om regelmatig te controleren of er software-updates beschikbaar om Windows veiliger te maken. Soms worden er lekken gevonden in de Windows-software. Die worden vervolgens gerepareerd door het installeren van een software-update. Als je die updates helemaal niet of heel erg laat installeert, loop je dus het risico om (tijdelijk) te werken met software die criminelen mogelijk in staat stelt om gemakkelijk in te breken op jouw pc.

Wat voor de pc geldt, geldt in grote lijnen ook voor smartphones en tablets. Tegenwoordig loopt iedereen wel met een smartphone rond, maar die apparaten zijn vooral ontworpen voor het gebruiksgemak. Het toestel staat altijd aan, virusscanners worden vaak niet geïnstalleerd. Ook verbinden we maar al te graag met gratis wifi-netwerken. Hierdoor worden we blootgesteld aan allerlei risico’s.

Wat het extra lastig maakt, is dat wat oudere telefoons geen beveiligingsupdates meer krijgen. Dat betekent dat als er nieuwe beveiligingslekken in Android of IOS worden gevonden, deze niet meer op jouw smartphone worden gerepareerd waardoor je meer risico loopt om gehackt te worden. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren of er nog updates zijn en beveiligingssoftware te installeren, net zoals op de pc. Ook is het niet verstandig om gebruik te maken van gratis wifi-netwerken waarvoor geen wachtwoord nodig is, zoals bijvoorbeeld bij de McDonalds.

Uithang bord met daarop free wifi (gratis wifi)

Voorbeelden van hardware beveiliging

Wie van huis vertrekt, doet zijn deur op slot. Zo is het ook met computers en smartphones. Als je het wachtwoord om toegang te krijgen tot je pc, smartphone of tablet heel simpel maakt, bijvoorbeeld 123456 of 0000, dan heeft een kwaadwillende dat zo geraden en kan hij zo naar binnen. Alsof je van huis vertrekt en de voordeur van je huis niet op slot doet. De hacker doet de deur open, loopt naar binnen en kan er doen wat hij wil. Vaak is er ook sprake van een default wachtwoord dit is een wachtwoord dat gebruikt wordt door één soort hardware en overal hetzelfde is. Koop of krijg je een nieuw apparaat, wijzig dan altijd het wachtwoord voordat je het koppelt aan je netwerk of er gebruikt van maakt.

Op die manier zijn hackers al diverse keren binnengedrongen in beveiligingscamera’s die bedoeld waren om bedrijfspanden te beveiligen. Als hackers toegang krijgen tot zo’n camera kunnen ze niet alleen meekijken in de ruimte, vaak kunnen ze via de camera ook de gesprekken op de zaak afluisteren. Dat is een heel enge gedachte.

Voorbeeld van camera's die er zijn als hardware beveiliging
Hardware beveiliging van je router is een pré

Een aanval op je hardware met behulp van software

Zoals we op onze phishing pagina al vertellen is het versturen van een phishingmail met daarin kwaadaardige software gevaarlijk. In deze video leggen we je uit hoe dit werk en welke gevolgen dit voor je hardware kan hebben.

5 tips om je hardware te beveiligen

Hieronder leggen wij je uit met 5 handige tips hoe jij je hardware beter kan beveiligen.

1. Instaleer software-updates voor betere hardware beveiliging

Zoals eerder genoemd, is het belangrijk om regelmatig te controleren of er software-updates zijn voor je pc, smartphone of tablet. Als er een update is, kan je die beter zo snel mogelijk installeren. Internetcriminelen proberen doorgaans heel snel misbruik te maken van nieuw ontdekte lekken in software of in apparaten. Dus hoe langer je wacht met het installeren van een update, hoe langer je mogelijk kwetsbaar bent voor hackers.

Een gewone computer met Windows 10 die met het internet is verbonden kan binnen enkele minuten worden gehackt. Mits de software niet voorzien is van de laatste beveiligingsupdates. Wat computers, smartphones en tablets geldt, geldt ook voor je modem of router. Ook die moeten van tijd tot tijd een update krijgen. Bekijk hier de updates van Windows.

2. Bewaar belangrijke bestanden in de Cloud

Om te voorkomen dat anderen toegang krijgen tot je smartphone of tablet, kan je deze vergrendelen, vaak met een pincode. Het is belangrijk om een eigen pincode in te stellen die anders is dan ‘0000’ of ‘1234’. De pincode zorgt ervoor dat niet iedereen zomaar bij je apps kan. Beter dan de pincode is het gebruik van een vingerafdruk of een gezichtsscan (Face ID) om het toestel te ontgrendelen. Ook kan je ervoor kiezen om belangrijke bestanden – zoals foto’s en video’s – niet alleen op je telefoon of tablet op te slaan, maar ook ergens in de cloud. Vaak lukt dat eenvoudig via Google Drive, Microsoft Onedrive of iCloud van Apple.

3. Installeer antivirussoftware op je pc

Op elke computer moet op zijn minst antivirussoftware geïnstalleerd zijn. Standaard levert Microsoft met Windows 10 ook de nodige beveiligingstoepassingen, zoals Windows Defender. Die presteren helemaal niet slecht, maar ze moeten we ingeschakeld zijn of vervangen zijn door een ander antivirusprogramma. Soms krijg je van je internetprovider een antivirusprogramma aangeboden om op je pc te installeren., maar je kunt ze ook los kopen. Voorbeelden van goede antivirusprogramma’s komen bijvoorbeeld van de fabrikanten: Bitdefender, ESET, F-Secure, G Data, Kaspersky of McAfee.

4. Installeer antivirussoftware op je smartphone en tablet

Ook smartphones en tablets hebben goede hardware beveiliging nodig, omdat er steeds meer persoonlijke gegevens en apps op worden opgeslagen. Fabrikanten van bekende antivirussoftware weten dat en bieden nu vaak bescherming aan voor zowel de pc als voor een of meerdere mobiele apparaten zoals je smartphone of tablet. Je koopt dus een softwarepakket en kan dat op al je apparaten installeren. Dat kost enkele tientjes per jaar. Over het algemeen wordt niet aangeraden om gratis virusscanners te gebruiken omdat die soms persoonsgegevens van je verzamelen.

5. Zorg dat je apparaat niet gestolen wordt

Hardware beveiliging betekent dat je zorgt dat je apparaat niet gestolen wordt. Dus leg je pc met een speciale kabel aan de tafel (of iets anders) vast. Zodat je zeker weet dat jouw pc niet door vreemden kan worden meegenomen. Om nog even de vergelijking met een huis te maken. Als jouw huissleutel gestolen wordt, kan je nog zulke goede sloten op je deur hebben. Maar een dief kan dan alsnog gemakkelijk in je huis inbreken.

Hardware versleuteling

Een andere manier om te voorkomen dat criminelen toegang krijgen tot je computer of smartphone, is het gebruik van versleuteling. Bij versleuteling (ook wel encryptie genoemd) wordt de informatie op het apparaat in een soort codetaal opgeslagen. Mocht een crimineel toegang krijgen tot het fysieke apparaat, kan hij de informatie die erop staat niet lezen om het is versleuteld en dus onleesbaar is gemaakt.

 
Delen: Hardware beveiliging in 2022: alles dat je moet weten

Door

- Stefan Schepers
security professional
StefanSchepers

Wil jij de hardware van je organisatie controleren?

 Voer dan een vulnerability scan uit:

  • Vertrouwd door organisaties zoals Beko & Univé
  • Snel contact met je account manager
  • Vele jaren ervaring in de cybersecurity wereld
  • Gelijk inzicht in je IT-kwetsbaarheden

Bel of plan een afspraak in

We zijn van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8:00 tot 18:00.

0348 – 796 146

Neem contact op
StefanSchepers
Stefan Schepers
Beveilig je hardware met Surelock