Heb jij ook een cybercrimineel als Facebook vriend?

| Leestijd: 2 minuten
Laatst bewerkt: 5 februari 2024

Het zal je maar overkomen, tussen jouw Facebook vrienden bevindt zich een cybercrimineel. Dit is natuurlijk je grootste nachtmerrie, of juist niet. Wellicht ben jij wel die cybercrimineel binnen mijn Facebook vrienden, of misschien ben ik het wel binnen jouw vrienden? Het klinkt allemaal een beetje vaag, maar het is dichterbij dan je denk.

Eerder deze maand heeft Facebook ruim 70 Facebookpagina’s verwijderd. Deze pagina’s brachten simpelweg vraag en aanbod samen, net zoals dat gaat op het darkweb. Op de pagina’s werden gestolen creditcards en rijbewijzen verkocht, maar ook gijzelsoftware was verkrijgbaar. Tussenpersonen bieden de gewenste producten aan en stellen hun bankrekening beschikbaar voor het witwassen van geld. Een prachtig, maar levensgevaarlijk voorbeeld van ‘Cybercrime as a Service’.

Nu hoor ik je denken, dit komt toch alleen voor op het darkweb? Nou, dat is dus niet meer het geval. Talos, de cyber security tak van Cisco, deed onderzoek naar dit fenomeen op Facebook en vond diverse Facebookgroepen. De algoritmen van Facebook hielp nog een handje ook. Op basis van jouw interesses worden andere pagina’s aangeraden, dus van de ene groep ga je gemakkelijk naar de andere. De pagina’s hadden overigens doelgerichte en alomvattende namen zoals: “Spam Professional (Officiel ©)”, “Professional Spammer’s? ? ? And Hacker’s?” en “SPAM 2019 (Goodbye to poverty)”.

De ontwikkeling pas bij een trend die al langer zichtbaar is, cybercrime is niet langer van de hoody-man en mannen met zonnebril op een donkere zolder. De drempel om cybercrimineel te worden wordt steeds lager en lager. Hierdoor is de kans dat je slachtoffer wordt ook steeds groter en dus ook de noodzaak om jezelf ertegen te kunnen weren.

Traditionele manieren van beschermen zijn daarmee ook onvoldoende, met alleen een spamfilter en antivirus kom je niet meer weg. Er is meer nodig dan dat, het menselijke aspect moet worden verbeterd. Gelukkig is er de Human Phishing Firewall, Holmes is de meest effectieve manier voor het creëren van deze broodnodige hoeveelheid bewustzijn. Nog niet overtuigd? Doe de gratis nulmeting en kom erachter of jouw collega’s bestand zijn tegen phishing.

 
Delen: Heb jij ook een cybercrimineel als Facebook  vriend?

Door

- Dim Gerssen
security professional
Dim Gerssen