Firewall

Firewalls zijn een van de belangrijkste componenten van een effectieve beveiliging van computer- en netwerksystemen. Maar hoe goed staan ze binnen uw organisatie ingesteld? Test het met een Vulnerability scan van Surelock.

Firewalls fungeren als een digitale muur die alleen bepaalde soorten verkeer toestaat om in en uit het netwerk te gaan. Dit maakt ze ideaal om gevoelige informatie te beschermen en potentiële bedreigingen buiten de deur te houden.

Firewall

Een firewall is een beveiligingssysteem dat de toegang tot een computer- of netwerkomgeving beheert en beperkt. Het fungeert als een virtuele barrière tussen een vertrouwde en onvertrouwde omgeving, waardoor alleen verkeer dat is goedgekeurd, wordt toegelaten en verkeer dat als bedreigend wordt beschouwd, wordt geblokkeerd.

Voornamelijk worden firewalls gebruikt om netwerken te beschermen tegen ongewenste toegang vanaf internet en andere onbetrouwbare netwerken met een slechte autoriteit. Het is een van de belangrijkste onderdelen van een informatiebeveiligingsbeleid en biedt een eerste linie van verdediging tegen cyberdreigingen.

Er zijn verschillende soorten firewalls beschikbaar, waaronder software-gebaseerde firewalls die op computers of servers kunnen worden geïnstalleerd, en hardware-gebaseerde firewalls die zijn geïntegreerd in speciaal ontworpen netwerksystemen.

  1. De software-gebaseerde firewall is de meest voorkomende en is beschikbaar in verschillende versies, waaronder gratis en betaalde versies. Het is eenvoudig te installeren en configureren en biedt een beveiligingslaag voor individuele computers en servers.
  2. De hardware-gebaseerde firewall is vaak meer geschikt voor grote organisaties met uitgebreide netwerken, omdat deze systemen de prestaties en de beveiliging kunnen verbeteren door het verkeer op de laag van de hardware te analyseren.

Een firewall beheert toegang door het uitvoeren van een regelmatige controle op netwerkverkeer. Het bekijkt het verkeer op basis van regels en beleid dat is ingesteld door de systeembeheerder, en beslist vervolgens of het verkeer wordt toegelaten of geblokkeerd. De regels en beleid kunnen worden aangepast aan de specifieke eisen van een organisatie. Dit is dan ook de reden dat een firewall een gevaar kan vormen voor uw organisatie. Mits deze niet goed is ingesteld kunnen de cybrcriminelen er alsnog bij.

Een firewall biedt ook beveiliging tegen hackers die proberen toegang te krijgen tot een netwerk. Het blokkeert bekende beveiligingsbedreigingen, zoals malware en virussen, en waarschuwt de systeembeheerder bij verdachte activiteiten.

Het is belangrijk dat je met enige interval de firewalls die je gebruikt controleert. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een pentest uit te voeren.