Whitelisting

Whitelisting is een beveiligingstechniek waarbij alleen specifieke goedgekeurde applicaties, processen, gebruikers of systemen toegang krijgen tot een netwerk of een specifiek systeem. Alle andere applicaties, processen, gebruikers of systemen worden automatisch geblokkeerd of geweigerd.

Whitelisting is het tegenovergestelde van blacklisting, waarbij bepaalde applicaties, processen, gebruikers of systemen worden geblokkeerd op basis van een vooraf gedefinieerde lijst van verboden items.

Het gebruik van whitelisting kan helpen om het risico op cyberaanvallen te verminderen, omdat alleen goedgekeurde software en applicaties toegang hebben tot het systeem of netwerk, wat de kans op infectie met malware of andere kwaadaardige software verkleint. Whitelisting vereist echter wel dat er regelmatig updates en aanpassingen worden gedaan aan de lijst van goedgekeurde items om te zorgen dat de whitelist up-to-date blijft.

Whitelisting wordt vaak gebruikt in combinatie met andere beveiligingsmaatregelen, zoals firewalls, antivirussoftware en intrusion detection/prevention-systemen, om een uitgebreide beveiligingsoplossing te bieden.