Computer virus

Een computer virus is een vorm van malware en verbergt zich in een programma, bestand of document. De schade die een virus kan aanrichten aan jouw computer is groot. Zo kan het bijvoorbeeld wachtwoorden of gegevens stelen, maar ook de gehele computer overnemen. Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat je een virus op je computer krijgt, zo moet je bijvoorbeeld voorzichtig zijn met bijlages in e-mails. Een virusscanner helpt bij het voorkomen of bij het verwijderen van een virus op je computer. 

computer met daarop een computer virus waarschuwing

Wat is een computer virus? 

Een virus, ook wel een computer virus genoemd, is een vorm van malware. Dit is een schadelijke of ongewenste software. Het betreft een computerprogramma dat zich in bestanden kan nestelen, waaronder die van het besturingssysteem. Een computer virus kan gegevens op een computer beschadigen of verwijderen. Ook kan een virus zichzelf verspreiden, bijvoorbeeld via bijlagen in e-mailberichten of chatberichten. Kortom kan een cybercrimineel een computer virus inzetten om zowel wachtwoorden als gegevens te stelen. 

Er bestaan verschillende soorten malware, enkele bekende zijn: 

Gevaren en schade door computer virussen 

De verschillende soorten malware gaan elk uniek te werk. Zo doet het trojaans paard virus zich bijvoorbeeld voor als legitieme software, terwijl de computer van een afstand kan worden overgenomen of er kunnen gegevens worden gestolen. Ransomware gaat agressiever aan de slag en versleutelt belangrijke bestanden. Hier wordt vaak losgeld geëist van het slachtoffer om de bestanden weer toegankelijk te maken. Zo hebben de verschillende soorten malware elk een eigen werkwijze. 

Een computer virus kan zich verbergen in een programma, bestand of document en blijft inactief totdat het geopend wordt en zo door de computer of het apparaat wordt uitgevoerd. Zodra het programma met het virus wordt uitgevoerd, is het virus geactiveerd. Hierna krijgt het virus de kans om de computer te infecteren. Dit betekent dat er een virus op jouw computer kan zitten, zonder dat er duidelijke signalen of symptomen zijn.

Het kan grote gevolgen hebben voor je computer of de gegevens die op de computer staan: het virus kan wachtwoorden of gegevens stelen, bestanden beschadigen, toetsaanslagen registreren, phishing naar e-mailcontacten sturen, jouw computer gebruiken voor bijvoorbeeld cyberaanvallen of van afstand je webcam en microfoon aanzetten. Een virus kan zelfs de gehele controle over de computer overnemen. Dit is slechts een deel van de irritante en verwoestende schade die een virus kan veroorzaken.  

Hoe computer virussen verspreid worden  

Computer virussen hebben hun naam gekregen door hun vermogen om zich snel te verspreiden naar meerdere bestanden op een computer, een proces dat wordt aangeduid als ‘infectie’. Er zijn verschillende manieren waarop een computer virus zich kan verspreiden, bijvoorbeeld via een bijlage in een e-mail. Ook kunnen virussen online worden gedownload. Een virus nestelt zich in een gedownload bestand en wordt actief als dit bestand is geopend. Het virus kan verschillende dingen doen om zichzelf te verspreiden, zoals zich in een ander bestand nestelen, bijlages sturen naar opgeslagen contacten of doormiddel van een usb-stick.  

telefoon met daarop een virus, de cloud met een virus, usb met een virus, laptop met een virus, server met een virus, printer met een virus

Hoe je jezelf kunt beschermen tegen computer virussen? 

Computer virussen zijn soms lastig te herkennen. Gelukkig zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je een virus op je computer krijgt: 

  • Wees voorzichtig met e-mail bijlagen. Deze kunnen virussen bevatten. Zorg dat je niet zomaar bijlages opent van een onbekende afzender. Daarnaast moet je ook opletten bij bijlages die verdacht lijken of die je niet verwacht te ontvangen. Er zijn verschillende softwareapplicaties die jouw e-mails automatisch voor je scannen op verdachte situaties, bijvoorbeeld de Outlook Security Coach. 
  • Zorg dat jouw besturingssysteem en software up-to-date zijn. Veel virussen werken op de oudere versies van programma’s. Door de nieuwste updates te installeren is jouw computer beter beschermd tegen virussen. 
  • Download niet van onbekende of onbetrouwbare websites. De bestanden die je downloadt kunnen virussen bevatten 
  • Gebruik een betrouwbare virusscanner. Een virusscanner kan helpen bij het inschatten of gedownloade bestanden veilig zijn om te openen of te gebruiken. Het nadeel van deze methode is dus dat de virusscanner alleen virussen detecteert die het al kent. Een nieuw of aangepast virus zal dan niet opgemerkt worden. 
  • Maak back-ups van belangrijke gegevens. Als er een virus op jouw computer zit kunnen gegevens worden verwijderd. Als je regelmatig back-ups maakt, zullen deze gegevens niet verloren gaan. Het is belangrijk om deze back-ups op een beveiligde locatie op te slaan. 

Wat te doen als je denkt dat je een virus hebt? 

Als je wilt voorkomen dat er een virus op je computer komt kan je een realtime virusscanner gebruiken. Een virusscanner scant jouw computer terwijl je deze gebruikt, bijvoorbeeld als je iets downloadt of een bestand opent. Als je een onbetrouwbaar bestand probeert te downloaden, krijg je een waarschuwing. Virusscanners gebruiken verschillende manieren om virussen te herkennen. Ze kunnen bijvoorbeeld bestanden scannen om te zien of er een reeds bekend virus aanwezig is.

Elke dag worden er nieuwe virussen ontdekt en hierom dienen virusscanners steeds geüpdatet te worden. Hierbij worden de kenmerken (signatures) van het nieuwe virus aan de virusscanner toegevoegd. De Een virusscanner kan de kans op besmetting verkleinen, maar als er toch een virus op je computer weet te komen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen: 

Voer een on-demand virusscan uit. Dit is een type scan waarbij de bestanden die al op de computer staan worden gescand. Als hierbij een virus of een ander type malware wordt herkend, dan waarschuwt de virusscanner en/of dan wordt het bestand in quarantaine geplaatst. 

Zorg dat je geïnfecteerde bestanden niet opent. Verwijder deze bestanden direct. Virussen die zich in bestanden hebben genesteld, zijn nadat het bestand is verwijderd niet meer gevaarlijk. Start na het verwijderen van de bestanden je computer opnieuw op. Het kan zijn dat de infectie hiermee is verdwenen. Update de virusscanner en voer een nieuwe scan uit. 

Neem contact op met Surelock!