Artikelen

  1. 2-stapsverificatie
  2. Antivirus
  3. API- en mobiele app-pentest
  4. API-beveiliging
  5. Applicatiepentest
  6. Auditpentest
  7. AVG
  8. Back-up
  9. Begrip: CISO
  10. Bewaartermijn
  11. Bijlages
  12. Black hat hacker
  13. Blacklisting
  14. Botnet
  15. Brute force
  16. Bufferoverflow
  17. Business continuity plan (bcp)
  18. Chief Operational Security Officer (COSO)
  19. CISM
  20. Cloud
  21. Computer virus
  22. Computerworm
  23. Credentials
  24. CVE: Common Vulnerabilities and Exposures
  25. CVSS: Common Vulnerability Scoring System
  26. Cybercrimineel
  27. Cybersecurity
  28. Cybersecurity Risk Assessment
  29. Datalek
  30. DDos aanval
  31. De Holmes Community Blacklist
  32. Discovery scan bij vulnerability scan
  33. DKIM
  34. DMARC
  35. Domein reputatie
  36. Due diligence
  37. Encryptie
  38. Firewall
  39. Functionaris van gegevensbescherming
  40. Grey hat hacker
  41. Hack apparatuur
  42. Hacken
  43. Hacker
  44. Hardware pentest
  45. Het begrip phishing
  46. Het gebruik van wachtwoorden
  47. Hoax
  48. Identity access management
  49. Informatiebeveiliging definitie
  50. Information Security Officer (ISO)
  51. IT-Beveiliging
  52. Key risk
  53. Malware wat is het en welke soorten zijn er (2024).
  54. Netwerk betekenis
  55. Netwerk pentest
  56. Netwerk segmentatie bij vulnerability scan
  57. OSINT- Open Source Intelligence
  58. OWASP
  59. Pentest rapport
  60. Persoonsgegevens
  61. Scan updates bij vulnerability scan
  62. Scareware
  63. Security Control
  64. Security maturity: Waarom je het nodig hebt en hoe je het kunt bereiken.
  65. Security officer as a service
  66. Server
  67. Sim-swapping
  68. Skimmen
  69. SPF
  70. Spyware
  71. Steganografie
  72. Technische mail check
  73. Tweestapsverificatie
  74. Typosquatting
  75. Wat is een cyberaanval?
  76. Wat is een domein?
  77. Wat is spear phishing?
  78. Wat is tailgating?
  79. White hat hacker
  80. Whitelisting
  81. Zero-day (0-day)

Zero-day (0-day)

In dit begrip duiken we dieper in het onderwerp zero-day. We verdiepen ons in wat de term precies inhoudt, wat zero-day exploits zijn en waarom ze een risico vormen voor organisaties. Zero-day exploits kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals financiële verliezen, reputatieschade en dataverlies. Na het lezen van deze tekst zul je een duidelijk beeld hebben van wat de aanvallen inhouden en welke voorzorgsmaatregelen jouw organisatie kan toepassen om de schade van een aanval te verkleinen. 

een datadoolhof, opzoek naar kwetsbaarheden voor een zero-day aanval.

Zero-day

Een zero-day is een beveiligingslek in software of hardware, waarvan de makers van de software of hardware nog niet bewust van zijn. Hierdoor hebben ze nog geen stappen kunnen zetten om het probleem op te lossen. De naam verwijst naar de nul dagen dat de ontwikkelaars op de hoogte zijn van het lek.

Wat zijn zero-day exploits?

Zero day exploits zijn cyberaanval technieken die gebruik maken van kwetsbaarheden in software, hardware of firmware die nog niet bekend zijn bij de ontwikkelaar. Bij deze aanval is een kwetsbaarheid eerder door een cybercrimineel ontdekt dan door de ontwikkelaar van de software, dit betekent dat er nog geen patch is voor de kwetsbaarheid en maakt de kans op een succesvolle aanval groter. Als een cybercrimineel onopgemerkt de software hackt, kan hij het beveiligingslek blijven gebruiken, totdat de softwareontwikkelaar het beveiligingslek ontdekt. Er kan dus jaren misbruik worden gemaakt van software bij een zero-day aanval. 

Waarom zijn de exploits gevaarlijk?

Zero-day exploits zijn gevaarlijk, omdat de softwareontwikkelaar niet op de hoogte is van een beveiligingslek. Dit zorgt ervoor dat de kans op een succesvolle aanval groter is. Het heeft niet alleen grote gevolgen voor de eigenaar van de software, maar ook voor de gebruikers. In 2022 werd bij het teleconferentieservice bedrijf Zoom een zero-day aanval ontdekt, waarbij de apparaten van aantal gebruikers van de software volledig konden worden overgenomen. Organisaties kunnen grote gevolgen ondervinden van een deze aanvallen, bijvoorbeeld: Financiële schade, reputatie schade en verlies van gegevens.  

Hoe kunnen organisaties de schade van zero-day exploits verkleinen?

De gevolgen van een zero-day exploit zijn groot. Het minimaliseren van het risico is hierom cruciaal. Het is belangrijk om defense in depth toe te passen, hierbij zijn er meerdere lagen beveiligingscontroles om een informatiesysteem te beschermen. Mocht een hacker door één verdedigingslaag heen breken, zijn er nog meer lagen om de aanval af te slaan of te vertragen. 

 Hiernaast kan je preventieve maatregelen binnen jouw organisatie toe passen: 

  • Vulnerability scan of pentest uitvoeren
  • Security awareness training bij werknemers 
  • Maak gebruik van een sterk beveiligingsbeleid  
  • Update je software en systemen regelmatig 

Waarom deze voorzorgsmaatregelen zo belangrijk zijn

Wat je als organisatie kunt doen is het zoveel mogelijk terugbrengen van kwetsbaarheden. Een aanvaller heeft zo minder mogelijkheden om binnen te komen en als hij toch toegang krijgt, dan zal het moeilijker zijn die toegang uit te breiden als verder alle systemen up-to-date zijn en er geen misconfiguraties zijn. 

Je kan achter deze kwetsbaarheden komen door het uitvoeren van een vulnerability scan of pentest. Een vulnerability scan is een geautomatiseerd proces dat is ontworpen om beveiligingszwakheden in computersystemen, netwerken of applicaties op te sporen. Het doel van de pentest is om kwetsbaarheden in een systeem te identificeren en te beoordelen hoe gemakkelijk het is voor een echte aanvaller om ze uit te buiten. Klinkt ingewikkeld, maar bij Surelock worden de resultaten duidelijk gepresenteerd. Met inzicht op deze kwetsbaarheden kunnen organisaties vooruitlopen op beveiligingsrisico’s en hun beveiligingsniveau significant verbeteren. 
 
Zero-day aanvallen kunnen beginnen met de phishing van een werknemer. Bewustwording onder werknemers is een belangrijk onderdeel bij cybersecurity en met een security awareness training weten werknemers bijvoorbeeld wat te doen bij phishing en hoe je een verdachte e-mail herkent. Maar ook wat de risico’s zijn van een cyberaanval en hoe je veilig om gaat met wachtwoorden en gegevens.  

ik wil een security awareness training voor mijn organisatie

Het is essentieel om je software en systemen bij te werken omdat software voortdurend nieuwe kwetsbaarheden kan bevatten. Door het uitvoeren van updates installeert u de laatste beveiligingspatches, waardoor bestaande zwakheden worden verholpen. 

Het opstellen en strikt volgen van beveiligingsprotocollen, en het gebruiken van antivirussoftware en firewalls, kan het risico op een cyberaanval verlagen. Bovendien zorgt dit ervoor dat er een duidelijke procedure beschikbaar is om te volgen als er een geslaagde aanval is.