Zero-day (0-day)

In dit begrip duiken we dieper in het onderwerp zero-day. We verdiepen ons in wat de term precies inhoudt, wat zero-day exploits zijn en waarom ze een risico vormen voor organisaties. Zero-day exploits kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals financiële verliezen, reputatieschade en dataverlies. Na het lezen van deze tekst zul je een duidelijk beeld hebben van wat de aanvallen inhouden en welke voorzorgsmaatregelen jouw organisatie kan toepassen om de schade van een aanval te verkleinen. 

een datadoolhof, opzoek naar kwetsbaarheden voor een zero-day aanval.

Zero-day

Een zero-day is een beveiligingslek in software of hardware, waarvan de makers van de software of hardware nog niet bewust van zijn. Hierdoor hebben ze nog geen stappen kunnen zetten om het probleem op te lossen. De naam verwijst naar de nul dagen dat de ontwikkelaars op de hoogte zijn van het lek.

Wat zijn zero-day exploits?

Zero day exploits zijn cyberaanval technieken die gebruik maken van kwetsbaarheden in software, hardware of firmware die nog niet bekend zijn bij de ontwikkelaar. Bij deze aanval is een kwetsbaarheid eerder door een cybercrimineel ontdekt dan door de ontwikkelaar van de software, dit betekent dat er nog geen patch is voor de kwetsbaarheid en maakt de kans op een succesvolle aanval groter. Als een cybercrimineel onopgemerkt de software hackt, kan hij het beveiligingslek blijven gebruiken, totdat de softwareontwikkelaar het beveiligingslek ontdekt. Er kan dus jaren misbruik worden gemaakt van software bij een zero-day aanval. 

Waarom zijn de exploits gevaarlijk?

Zero-day exploits zijn gevaarlijk, omdat de softwareontwikkelaar niet op de hoogte is van een beveiligingslek. Dit zorgt ervoor dat de kans op een succesvolle aanval groter is. Het heeft niet alleen grote gevolgen voor de eigenaar van de software, maar ook voor de gebruikers. In 2022 werd bij het teleconferentieservice bedrijf Zoom een zero-day aanval ontdekt, waarbij de apparaten van aantal gebruikers van de software volledig konden worden overgenomen. Organisaties kunnen grote gevolgen ondervinden van een deze aanvallen, bijvoorbeeld: Financiële schade, reputatie schade en verlies van gegevens.  

Hoe kunnen organisaties de schade van zero-day exploits verkleinen?

De gevolgen van een zero-day exploit zijn groot. Het minimaliseren van het risico is hierom cruciaal. Het is belangrijk om defense in depth toe te passen, hierbij zijn er meerdere lagen beveiligingscontroles om een informatiesysteem te beschermen. Mocht een hacker door één verdedigingslaag heen breken, zijn er nog meer lagen om de aanval af te slaan of te vertragen. 

 Hiernaast kan je preventieve maatregelen binnen jouw organisatie toe passen: 

  • Vulnerability scan of pentest uitvoeren
  • Security awareness training bij werknemers 
  • Maak gebruik van een sterk beveiligingsbeleid  
  • Update je software en systemen regelmatig 

Waarom deze voorzorgsmaatregelen zo belangrijk zijn

Wat je als organisatie kunt doen is het zoveel mogelijk terugbrengen van kwetsbaarheden. Een aanvaller heeft zo minder mogelijkheden om binnen te komen en als hij toch toegang krijgt, dan zal het moeilijker zijn die toegang uit te breiden als verder alle systemen up-to-date zijn en er geen misconfiguraties zijn. 

Je kan achter deze kwetsbaarheden komen door het uitvoeren van een vulnerability scan of pentest. Een vulnerability scan is een geautomatiseerd proces dat is ontworpen om beveiligingszwakheden in computersystemen, netwerken of applicaties op te sporen. Het doel van de pentest is om kwetsbaarheden in een systeem te identificeren en te beoordelen hoe gemakkelijk het is voor een echte aanvaller om ze uit te buiten. Klinkt ingewikkeld, maar bij Surelock worden de resultaten duidelijk gepresenteerd. Met inzicht op deze kwetsbaarheden kunnen organisaties vooruitlopen op beveiligingsrisico’s en hun beveiligingsniveau significant verbeteren. 
 
Zero-day aanvallen kunnen beginnen met de phishing van een werknemer. Bewustwording onder werknemers is een belangrijk onderdeel bij cybersecurity en met een security awareness training weten werknemers bijvoorbeeld wat te doen bij phishing en hoe je een verdachte e-mail herkent. Maar ook wat de risico’s zijn van een cyberaanval en hoe je veilig om gaat met wachtwoorden en gegevens.  

ik wil een security awareness training voor mijn organisatie

Het is essentieel om je software en systemen bij te werken omdat software voortdurend nieuwe kwetsbaarheden kan bevatten. Door het uitvoeren van updates installeert u de laatste beveiligingspatches, waardoor bestaande zwakheden worden verholpen. 

Het opstellen en strikt volgen van beveiligingsprotocollen, en het gebruiken van antivirussoftware en firewalls, kan het risico op een cyberaanval verlagen. Bovendien zorgt dit ervoor dat er een duidelijke procedure beschikbaar is om te volgen als er een geslaagde aanval is.