Blacklisting

Blacklisting is een beveiligingstechniek waarbij bepaalde applicaties, processen, gebruikers of systemen automatisch worden geblokkeerd of geweigerd op basis van een vooraf gedefinieerde lijst van verboden items. Het idee achter blacklisting is dat het systeem automatisch bepaalde activiteiten of toegang blokkeert, zonder dat er specifieke toestemming nodig is voor elke afzonderlijke applicatie, gebruiker of systeem.

Blacklisting kan worden gebruikt om de toegang tot bepaalde websites, e-mailadressen, of IP-adressen te blokkeren, maar het wordt vooral gebruikt om te voorkomen dat schadelijke software of malware toegang krijgt tot een netwerk of een specifiek systeem. Door de toegang te beperken tot alleen bekende en vertrouwde applicaties, kan het risico op infectie met malware of andere kwaadaardige software worden verminderd.

Een nadeel van blacklisting is dat het geen bescherming biedt tegen nieuwe bedreigingen of tegen nog onbekende kwaadaardige software. Dit komt omdat blacklisting afhankelijk is van het feit dat de software of het proces op de lijst van verboden items staat voordat het geblokkeerd kan worden.