Cybersecurity

Cybersecurity, betekent in het kort, het beveiligen van data tegen schadelijke aanvallen van buitenaf en eventueel van binnenuit. Het gaat hier dus om de digitale weerbaarheid van een particulier of organisatie.

Onder cybersecurity verstaan we zowel het beveiligen van je hardware (servers, netwerken, computers) als de data op je apparaten (netwerk, beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van je gegevens). Ook de meest onvoorspelbare factor van cybersecurity hoort hierbij: de manier waarop werknemers van elk bedrijf met hun data omgaan (het menselijk handelen).

De 3 pilaren van cybersecurity
De 3 pilaren van cybersecurity

Er zijn verschillenden vormen van cybercrime waartegen cybersecurity jou kan beschermen:

  1. Malware, (malicious software)
  2. Ransomware, (Bestanden worden versleuteld)
  3. Phishing, (nep mailtjes)
  4. DDos, (overbelasting van je netwerk)
  5. Virus, (een kwaadaardige besmetting in je netwerk)
  6. Botnet, (automatische hackers)
  7. Pinpasfraude
  8. Marktplaatsfraude
  9. Whatsappfraude
  10. Hacking, (het binnendringen van netwerken met kwaadaardige gedachtes)
  11. Identiteitsfraude. (het stelen van persoonsgegevens en je voordoen als die persoon)

De hierboven staande voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg, de snelheid waarmee cybercrime groeit is haast niet bij te houden. Ben je benieuwd naar de betekenis van deze vormen van cybercrime? Klik dan op het begrip en ga naar de pagina waarop deze staat beschreven.

Wat kan je doen tegen deze vormen van cybercrime?

  1. Doe een Vulnerability scan binnen je organisatie, breng je kwetsbaarheden in kaart en begin met het uitvoeren van updates en patches.  
  2. Pentest je organisatie, hierdoor breng je snel in kaart waar je kwetsbaarheden zitten en ga je opzoek naar de oorzaak van deze kwetsbaarheden. Een pentest uitvoeren is vaak het extra stapje dat je na de Vulnerability scan zet.
  3. Voer een phishing simulatie uit, hierdoor breng je het menselijk handelen van je organisatie gemakkelijk en snel in kaart.
  4. Train je medewerkers phishing te herkennen, dit kan bijvoorbeeld door een e-learning platform, fysieke trainingen of een handige Outlook plug-in zoals de Security Coach.
  5. Ga voor een certificering, er zijn verschillende certificeringen te behalen binnen de informatie beveiliging. Denk bijvoorbeeld aan een ISO27001 verklaring of een ISAE3401 verklaring.

Cybersecurity vindt tegenwoordig plaats in elke sector. Dit komt met name door de digitalisering die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden. Binnen een korte tijd zijn er veel organisaties online werkzaamheden gaan uitvoeren.

De corona pandemie heeft dit proces vervolgens versneld, door het vele thuiswerken. Het is daarom van groot belang om je cybersecurity op orde te hebben. Wil jij vandaag nog advies hebben over hoe jij cybersecurity op de kaart zet binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met ons.

Contact