Marktplaatsfraude: hoe herken en voorkom je het?

| Leestijd: 3 minuten
Laatst bewerkt: 25 maart 2024

let op! Deze blog is puur informatief, wij kunnen niet helpen bij enige vorm van marktplaatsfraude wij zijn puur gericht op de zakelijke markt.

Marktplaatsfraude: wat houdt het in en wat kun je ertegen doen? 

Internetcriminelen gebruiken verschillende trucs voor het oplichten via Marktplaats. Recent is hier weer een nieuwe vorm van oplichting bijgekomen: marktplaatsfraude. Bij deze vorm van oplichting doen oplichters zich voor als potentiële kopers, waardoor ze bij het sluiten van de deal achter jouw rekeningnummer komen.

Deze oplichters hebben helemaal geen interesse in het product dat jij verkoopt, ze willen enkel geld van jouw rekening halen. In deze blog lees je meer over deze nieuwe oplichtingsvorm, waardoor de kans klein is dat jij hierin zal trappen.  

Benieuwd naar wat voor soorten cybercrime er nog meer zijn?

Hoe gaan de oplichters te werk bij deze vorm van Marktplaatsfraude? 

De oplichter doet zich bij deze truc voor als potentiële koper door een goed bod te doen op jouw product. Hierna doet hij vrij snel het voorstel om via WhatsApp de deal te sluiten, omdat dit volgens de oplichter ‘makkelijker communiceren’ is. Vervolgens stuurt de oplichter een linkje via WhatsApp om er zeker van te zijn dat jij, de verkoper, ‘geen oplichter’ bent. Hierbij vraagt hij om een iDeal betaling te doen van een klein bedrag, bijvoorbeeld één cent. 

Door te klikken op het linkje kom je terecht op een nep iDeal webpagina, die heel erg lijkt op de site van een specifieke bank. Dit laatste uiteraard afhankelijk van welke bank de oplichter nabootst. Door gegevens in te vullen op deze nep iDeal webpagina, kunnen internetcriminelen heel eenvoudig bij jouw bankgegevens via internetbankieren. Hierdoor zullen zij dus veel geld over kunnen maken naar hun eigen rekening of die van bijvoorbeeld een mede-internetcrimineel.  

Welke recente vorm van Marktplaatsfraude is er nog meer? 

Eerder dit jaar bleek er ook al een nieuwe vorm van oplichting via Marktplaats te zijn. Deze vorm van oplichting kwam tot stand door de recent nieuwe functie van Marktplaats: de Gelijk Oversteken Service. Deze functie is toegevoegd om het (ver)kopen makkelijker te maken, echter wordt hierbij dus ook opgelicht! 

Bij deze vorm van Marktplaatsfraude spreken de koper en verkoper af om deze via de Gelijk Oversteken Service te betalen. Vervolgens krijgt de verkoper een nep-sms toegestuurd waarin staat dat de koper heeft betaald. In dit sms bericht staat dat de betaling via de Gelijk Oversteken Service is voldaan. Trap hier niet in, maar kijk altijd naar de status op Marktplaats zelf. In de Marktplaats-chat staat of de koper al betaald heeft of niet.  

In beide gevallen van Marktplaatsfraude is het dus belangrijk om niet op linkjes te klikken en alleen via de chat van Marktplaats te blijven communiceren. Wil jij meer lezen over over de verschillende vormen van cybercrime? Lees dan onze pagina over informatiebeveiliging, hierin vertellen we je alles over de verschillende vormen en oplossingen van cybercrime.

Heb jij te maken gehad met marktplaatsfraude? Neem contact op met de Marktplaatfraude helpdesk Meer informatie over informatie beveiliging kijk dan eens op onze informatiebeveiligingspagina

 
Delen: Marktplaatsfraude: hoe herken en voorkom je het?

Door

- Stefan Schepers
security professional
StefanSchepers