Botnet

Stel je een onzichtbare leger voor, bestaande uit duizenden of zelfs miljoenen soldaten, die allemaal onder controle staan van één enkele leider. Alleen in dit geval zijn de soldaten geen mensen, maar computers. En de leider is geen generaal, maar een cybercrimineel. Welkom in de wereld van botnet.

Een botnet is als een spookleger van geïnfecteerde computers die zijn gehackt om op afstand te worden bestuurd. Deze ‘zombie’ computers hebben misschien niets ongewoons aan de oppervlakte, maar op de achtergrond voeren ze taken uit voor de criminele ‘botmaster’. Ze kunnen worden gebruikt om spam te sturen, gevoelige informatie te stelen, websites te overbelasten en nog veel meer.

Het engste is dat de eigenaren van deze computers vaak geen idee hebben dat hun machines zijn overgenomen. Daarom is het essentieel om altijd beschermende maatregelen te nemen, zoals het installeren van de nieuwste beveiligingsupdates en het hebben van een betrouwbare antivirussoftware. Op die manier kunnen we ons best doen om te voorkomen dat onze computers onvrijwillige soldaten worden in het botnet-leger.

Het netwerk voordat er een aanval plaatsvindt

Het netwerk nadat er een aanval plaatsvindt

netwerk zonder virus in het netwerk dus nog geen botnet


Voorbeeld van een Botnet: Mirai-botnet

Een van de meest beruchte voorbeelden van een botnet is het Mirai-botnet, dat voor het eerst werd ontdekt in 2016.

Mirai is bijzonder omdat het zich niet richt op computers, maar op Internet of Things (IoT)-apparaten, zoals bewakingscamera’s, routers en digitale videorecorders. Deze apparaten zijn vaak minder goed beveiligd dan computers, waardoor ze een gemakkelijk doelwit zijn.

De hackers achter Mirai schreven een programma dat voortdurend het internet doorzocht naar deze kwetsbare apparaten. Wanneer het een onbeveiligd apparaat vond, logde het in met standaard gebruikersnamen en wachtwoorden, en infecteerde het apparaat vervolgens met de Mirai-malware. Hierdoor werd het apparaat onderdeel van het Mirai-botnet en kon het op afstand door de hackers worden gecontroleerd.

In oktober 2016 lanceerde het Mirai-botnet een van de grootste Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen in de geschiedenis. De aanval was gericht op het bedrijf Dyn, een belangrijke DNS-provider, wat leidde tot wijdverspreide internetuitval in grote delen van de Verenigde Staten en Europa. Het verkeer van de aanval was zo omvangrijk dat het een aanzienlijk deel van het internet in deze gebieden verstoorde.

Het Mirai-botnet is een krachtig voorbeeld van hoe botnets kunnen worden gebruikt om aanzienlijke schade en verstoring te veroorzaken. Het benadrukt ook het belang van sterke beveiligingspraktijken, niet alleen voor computers, maar ook voor alle apparaten die op het internet zijn aangesloten.