Netwerk betekenis

Een computernetwerk bestaat uit een verzameling van twee of meer knooppunten of apparaten die onderling communicatie kunnen voeren, zoals smartphones of printers. Het internet is het grootste netwerk ter wereld en dient om informatie en bronnen te delen. Netwerken zijn cruciaal voor communicatie, toegang tot het internet, het delen van hulpmiddelen en vermaak. Ze zijn essentieel voor het functioneren van belangrijke systemen en het faciliteren van onlinecommunicatie en informatie-uitwisseling. Kwetsbare netwerken kunnen een doelwit zijn voor cybercriminelen. In dit begrip lees je meer over netwerken. 

Wat is een netwerk

Smartphones of printers zijn gekoppeld aan een netwerk. Als deze apparaten via fysieke draden of draadloze verbindingen aan elkaar zijn gekoppeld kunnen ze met elkaar communiceren. Ze kunnen dan bijvoorbeeld gegevens of bestanden uitwisselen. Het internet is het grootste netwerk wat er bestaat en heeft als doel informatie en bronnen te delen. Verder kan een netwerk gebruikt worden voor: 

  • Communicatiemiddelen, bijvoorbeeld e-mail en videovergaderingen. 
  • Toegang tot het internet. 
  • Gebruik van gemeenschappelijke hulpmiddelen zoals printers. 
  • Vermaak, zoals streamingdiensten en online spelletjes. 

Lokale Area Networks (LAN) 

  • Een LAN (Local Area Network) is een computernetwerk dat lokaal is, dit is bijvoorbeeld een netwerk op kantoor, school of in een huis waar computers aan verbonden zijn in dezelfde omgeving. LAN-netwerken zijn meestal eigendom van en worden beheerd door de organisatie die ze gebruikt, waardoor ze meer controle hebben over de beveiliging.  

Wide Area Networks (WAN)

  • Een WAN (Wide Area Network) is een computernetwerk dat over een groot gebied gaat, bijvoorbeeld een stad, land of zelfs continent. Ze maken gebruik van technologieën zoals glasvezelkabels of satellieten. WAN netwerken kunnen kleinere LAN-netwerken aan elkaar verbinden. Het internet is het grootste Wannetwerk wat er bestaat. 

Waarom zijn netwerken belangrijk?

Een netwerk is onmisbaar in onze huidige samenleving, zonder netwerk is er namelijk geen internet en is er geen onlinecommunicatie en informatie-uitwisseling tussen mensen, organisaties en systemen mogelijk. Het belang van netwerken gaat verder dan alleen communicatie. Zonder netwerk zouden belangrijke systemen niet kunnen functioneren. Supermarkten kunnen dan niet meer inventariseren, prijzen updaten of betalingen verwerken. Stoplichten zouden op belangrijke kruispunten niet meer kunnen synchroniseren, wat kan leiden tot verkeersopstoppingen en ongelukken. Op kantoor zouden medewerkers zonder een functionerend netwerk geen toegang hebben tot gedeelde bestanden, e-mails kunnen versturen of toegang hebben tot bedrijfsapplicaties. 

Kwetsbare netwerken

Een niet voldoende beveiligd netwerk kan het doelwit zijn van cybercriminelen. Hierbij kunnen aanvallers bijvoorbeeld gevoelige gegevens stelen, het netwerk verstoren doormiddel van malware of toegang krijgen tot belangrijke systemen. Om erachter te komen of jouw netwerk kwetsbaarheden bevat waar cybercriminelen gebruik van kunnen maken, kun je een vulnerability scan of netwerkpentest uitvoeren. Je kunt jouw netwerk beschermen met een firewall. Firewalls dienen namelijk als een digitale muur die alleen bepaalde soorten verkeer toestaat om in en uit het netwerk te gaan 

Toekomstige trends in netwerken

In de razendsnelle wereld van computernetwerken zijn er een aantal trends die een rol kunnen gaan spelen bij veranderingen van netwerken, zoals thuiswerken, het ontstaan van de cloud en de verbeterde snelheid van netwerken. 

Thuiswerken wordt steeds meer de norm. Met technologische vooruitgang en de groei van digitale connectiviteit kunnen mensen over de hele wereld effectief werken vanuit hun eigen huis. Dit brengt ook de behoefte van betrouwbare en veilige netwerkverbindingen thuis met zich mee, om gevoelige gegevens te beschermen.  

De cloud speelt ook een belangrijke rol in dit nieuwe tijdperk. Het biedt een handige en betaalbare manier om gegevens en programma’s op te slaan, te beheren en te delen. Ook wordt de cloud veel gebruikt door organisaties.  Betrouwbare netwerkverbindingen zijn essentieel om snel en veilig toegang te krijgen tot de gegevens van de cloud.  

Dankzij opkomende technologieën zoals 5G en glasvezelnetwerken bereiken we ongekende datasnelheden. Dit maakt real-time interacties, videoconferenties en het naadloos delen van grote bestanden mogelijk, zonder haperingen of vertragingen. Het is waarschijnlijk dat de snelheid van netwerken blijft stijgen in de komende jaren.