Artikelen

  1. Antivirus
  2. API- en mobiele app-pentest
  3. API-beveiliging
  4. Applicatiepentest
  5. Auditpentest
  6. AVG
  7. Back-up
  8. Begrip: CISO
  9. Bewaartermijn
  10. Bijlages
  11. Black hat hacker
  12. Blacklisting
  13. Blockchain
  14. Botnet
  15. Bots
  16. Brute force
  17. Bufferoverflow
  18. Business continuity plan (bcp)
  19. Chief Operational Security Officer (COSO)
  20. CISM
  21. Cloud
  22. Computer virus
  23. Computerworm
  24. Credentials
  25. CVE: Common Vulnerabilities and Exposures
  26. CVSS: Common Vulnerability Scoring System
  27. Cybercrimineel
  28. Cybersecurity
  29. Cybersecurity Risk Assessment
  30. Datalek
  31. DDos aanval
  32. De Holmes Community Blacklist
  33. Discovery scan bij vulnerability scan
  34. DKIM
  35. DMARC
  36. Domein reputatie
  37. Due diligence
  38. Encryptie
  39. Firewall
  40. Functionaris van gegevensbescherming
  41. Grey hat hacker
  42. Hack apparatuur
  43. Hacken
  44. Hacker
  45. Hardware pentest
  46. Het begrip phishing
  47. Het gebruik van wachtwoorden
  48. Hoax
  49. Informatiebeveiliging definitie
  50. Information Security Officer (ISO)
  51. IT-Beveiliging
  52. Key risk
  53. Malware wat is het en welke soorten zijn er (2024).
  54. Netwerk betekenis
  55. Netwerk pentest
  56. Netwerk segmentatie
  57. OSINT- Open Source Intelligence
  58. OWASP
  59. Pash the Hash
  60. Pentest rapport
  61. Persoonsgegevens
  62. Scan updates bij vulnerability scan
  63. Scareware
  64. Security Control
  65. Security maturity: Waarom je het nodig hebt en hoe je het kunt bereiken.
  66. Security officer as a service
  67. Server
  68. Sim-swapping
  69. Skimmen
  70. SPF
  71. Spyware
  72. Steganografie
  73. Technische mail check
  74. Tweestapsverificatie
  75. Typosquatting
  76. Wat is een cyberaanval?
  77. Wat is een domein?
  78. Wat is Identity and Access Management (IAM)?
  79. Wat is spear phishing?
  80. Wat is tailgating?
  81. White hat hacker
  82. Whitelisting
  83. Zero-day (0-day)

Cybersecurity Risk Assessment

De hedendaagse digitale wereld vraagt om continue bewustzijn van de beveiligingsrisico’s die bedrijven lopen. Elk bedrijf, groot of klein, in elke branche, heeft een vorm van digitale aanwezigheid en daarbij behorende risico’s. Deze risico’s zijn niet altijd duidelijk zichtbaar en kunnen enorme gevolgen hebben voor de operationele processen en reputatie van een organisatie. Dit is waar een cybersecurity risk assessment om de hoek komt kijken.

Een cybersecurity risk assessment is een essentieel onderdeel van elk goed risicobeheerproces en is een cruciale stap in het begrijpen van de specifieke risico’s. Het doel is om kwetsbaarheden in uw netwerken, systemen en applicaties te identificeren en deze te koppelen aan potentiële dreigingen. Om zo de mogelijke impact op de organisatie te begrijpen.

Op deze afbeelding zie je een Surelock medewerker aan het werk met een cybersecurity risk assesment.

Wat is een Cybersecurity Risk Assesment?

Voordat we dieper ingaan op de details en voordelen van een cybersecurity risk assessment. Laten we starten met het definiëren van wat het precies is. Een cybersecurity risk assessment is een systematisch proces waarbij een organisatie de mogelijke cybersecurity dreigingen en kwetsbaarheden die haar bedrijfsactiviteiten en informatie kunnen beïnvloeden, identificeert, analyseert en evalueert. Dit proces helpt organisaties bij het ontdekken van mogelijke kwetsbaarheden in hun systemen en maakt hen bewust van de mogelijke gevolgen van cyberdreigingen.

Het hoofddoel van het assessment is het minimaliseren van het risico op cyberaanvallen en datalekken. “Dit wordt bereikt door eerst het identificeren van de belangrijkste informatieactiva van de organisatie, daarna het vaststellen van de mogelijke bedreigingen voor die activa en tenslotte het bepalen van de kans dat deze bedreigingen zich voordoen. Dit proces biedt organisaties waardevolle inzichten die kunnen helpen bij het ontwikkelen van een effectief cybersecurity plan en bij het opstellen van preventieve maatregelen om hun meest waardevolle digitale middelen te beschermen. Een effectieve cybersecurity risk assessment omvat ook een security awareness programma, waarbij medewerkers worden getraind om risico’s te herkennen en te minimaliseren.

In de volgende secties gaan we dieper in op de redenen waarom een cybersecurity risk assessment van cruciaal belang is, en hoe dit proces stap voor stap werkt.

Waarom is een Cybersecurity Risk Assessment belangrijk?

In een wereld die steeds digitaler wordt, worden bedrijven voortdurend blootgesteld aan diverse cybersecurity risico’s. Van ransomware-aanvallen tot phishing-pogingen, cyberdreigingen kunnen ernstige schade aanrichten aan bedrijven van alle groottes en in alle sectoren. Hierin ligt het belang van een cybersecurity risk assessment. Het is een krachtig instrument dat bedrijven helpt zich te wapenen tegen deze dreigingen door hen in staat te stellen hun cybersecurity landschap beter te begrijpen en te beheren. Hieronder benadrukken we enkele van de meest cruciale voordelen die een cybersecurity risk assessment biedt.

  • Bewustwording: Een van de grootste voordelen van het uitvoeren van een cybersecurity risk assessment is de verhoogde bewustwording van de risico’s binnen uw organisatie.
  • Prioritering: Het helpt u ook om te begrijpen welke risico’s het meest dringend zijn en welke minder dringend zijn. Waardoor u effectiever kunt prioriteren en resources kunt inzetten.
  • Compliance: Een cybersecurity risk assessments helpt ook bij het aantonen van compliance met de relevante regelgeving, normen of best practices.

De stappen van een Cybersecurity Risk Assessment

Het uitvoeren van een cybersecurity risk assessment is geen eenduidig proces, maar omvat verschillende stappen. Hier zijn de vier belangrijkste:

  1. Identificatie van de activa: Dit betekent dat u begrijpt welke systemen, netwerken en informatie het belangrijkst zijn voor uw organisatie.
  2. Identificatie van de dreigingen en kwetsbaarheden: Dit betreft het begrijpen van de potentiële dreigingen waarmee uw organisatie kan worden geconfronteerd.
  3. Beoordeling van de risico’s: Dit houdt in het analyseren van de mogelijke impact van een succesvolle dreiging op uw organisatie.
  4. Risicobehandeling: Dit betreft het plannen en uitvoeren van maatregelen om de geïdentificeerde risico’s te beheersen.

Conclusie: Een noodzaak, geen luxe

In deze digitale tijd is het uitvoeren van een cybersecurity risk assessment geen luxe meer, maar een absolute noodzaak vinden wij bij Surelock. Cyberdreigingen evolueren voortdurend en worden steeds geavanceerder. Door regelmatig een risk assessment uit te voeren, zorgt u ervoor dat uw organisatie voorbereid is op deze dreigingen en dat u de nodige maatregelen neemt om de impact ervan te minimaliseren. Wij raden dan ook iedere organisatie aan om een assesment uit te voeren om de risico’s vroegtijdig in kaart te brengen en beperken.

Een Risk assesment uitvoeren?

  • Ontvang gratis een voorstel op maat;
  • Binnen 1 maand voeren wij het assesment uit;
  • Inzicht op de bedreigingen van uw organisatie.