Artikelen

 1. 2-stapsverificatie
 2. Antivirus
 3. API- en mobiele app-pentest
 4. API-beveiliging
 5. Applicatiepentest
 6. Auditpentest
 7. AVG
 8. Back-up
 9. Begrip: CISO
 10. Bewaartermijn
 11. Bijlages
 12. Black hat hacker
 13. Blacklisting
 14. Botnet
 15. Bots
 16. Brute force
 17. Bufferoverflow
 18. Business continuity plan (bcp)
 19. Chief Operational Security Officer (COSO)
 20. CISM
 21. Cloud
 22. Computer virus
 23. Computerworm
 24. Credentials
 25. CVE: Common Vulnerabilities and Exposures
 26. CVSS: Common Vulnerability Scoring System
 27. Cybercrimineel
 28. Cybersecurity
 29. Cybersecurity Risk Assessment
 30. Datalek
 31. DDos aanval
 32. De Holmes Community Blacklist
 33. Discovery scan bij vulnerability scan
 34. DKIM
 35. DMARC
 36. Domein reputatie
 37. Due diligence
 38. Encryptie
 39. Firewall
 40. Functionaris van gegevensbescherming
 41. Grey hat hacker
 42. Hack apparatuur
 43. Hacken
 44. Hacker
 45. Hardware pentest
 46. Het begrip phishing
 47. Het gebruik van wachtwoorden
 48. Hoax
 49. Informatiebeveiliging definitie
 50. Information Security Officer (ISO)
 51. IT-Beveiliging
 52. Key risk
 53. Malware wat is het en welke soorten zijn er (2024).
 54. Netwerk betekenis
 55. Netwerk pentest
 56. Netwerk segmentatie
 57. OSINT- Open Source Intelligence
 58. OWASP
 59. Pentest rapport
 60. Persoonsgegevens
 61. Scan updates bij vulnerability scan
 62. Scareware
 63. Security Control
 64. Security maturity: Waarom je het nodig hebt en hoe je het kunt bereiken.
 65. Security officer as a service
 66. Server
 67. Sim-swapping
 68. Skimmen
 69. SPF
 70. Spyware
 71. Steganografie
 72. Technische mail check
 73. Tweestapsverificatie
 74. Typosquatting
 75. Wat is een cyberaanval?
 76. Wat is een domein?
 77. Wat is Identity and Access Management (IAM)?
 78. Wat is spear phishing?
 79. Wat is tailgating?
 80. White hat hacker
 81. Whitelisting
 82. Zero-day (0-day)

Cybersecurity Risk Assessment

De hedendaagse digitale wereld vraagt om continue bewustzijn van de beveiligingsrisico’s die bedrijven lopen. Elk bedrijf, groot of klein, in elke branche, heeft een vorm van digitale aanwezigheid en daarbij behorende risico’s. Deze risico’s zijn niet altijd duidelijk zichtbaar en kunnen enorme gevolgen hebben voor de operationele processen en reputatie van een organisatie. Dit is waar een cybersecurity risk assessment om de hoek komt kijken.

Een cybersecurity risk assessment is een essentieel onderdeel van elk goed risicobeheerproces en is een cruciale stap in het begrijpen van de specifieke risico’s. Het doel is om kwetsbaarheden in uw netwerken, systemen en applicaties te identificeren en deze te koppelen aan potentiële dreigingen. Om zo de mogelijke impact op de organisatie te begrijpen.

Op deze afbeelding zie je een Surelock medewerker aan het werk met een cybersecurity risk assesment.

Wat is een Cybersecurity Risk Assesment?

Voordat we dieper ingaan op de details en voordelen van een cybersecurity risk assessment. Laten we starten met het definiëren van wat het precies is. Een cybersecurity risk assessment is een systematisch proces waarbij een organisatie de mogelijke cybersecurity dreigingen en kwetsbaarheden die haar bedrijfsactiviteiten en informatie kunnen beïnvloeden, identificeert, analyseert en evalueert. Dit proces helpt organisaties bij het ontdekken van mogelijke kwetsbaarheden in hun systemen en maakt hen bewust van de mogelijke gevolgen van cyberdreigingen.

Het hoofddoel van het assessment is het minimaliseren van het risico op cyberaanvallen en datalekken. “Dit wordt bereikt door eerst het identificeren van de belangrijkste informatieactiva van de organisatie, daarna het vaststellen van de mogelijke bedreigingen voor die activa en tenslotte het bepalen van de kans dat deze bedreigingen zich voordoen. Dit proces biedt organisaties waardevolle inzichten die kunnen helpen bij het ontwikkelen van een effectief cybersecurity plan en bij het opstellen van preventieve maatregelen om hun meest waardevolle digitale middelen te beschermen.

In de volgende secties gaan we dieper in op de redenen waarom een cybersecurity risk assessment van cruciaal belang is, en hoe dit proces stap voor stap werkt.

Waarom is een Cybersecurity Risk Assessment belangrijk?

In een wereld die steeds digitaler wordt, worden bedrijven voortdurend blootgesteld aan diverse cybersecurity risico’s. Van ransomware-aanvallen tot phishing-pogingen, cyberdreigingen kunnen ernstige schade aanrichten aan bedrijven van alle groottes en in alle sectoren. Hierin ligt het belang van een cybersecurity risk assessment. Het is een krachtig instrument dat bedrijven helpt zich te wapenen tegen deze dreigingen door hen in staat te stellen hun cybersecurity landschap beter te begrijpen en te beheren. Hieronder benadrukken we enkele van de meest cruciale voordelen die een cybersecurity risk assessment biedt.

 • Bewustwording: Een van de grootste voordelen van het uitvoeren van een cybersecurity risk assessment is de verhoogde bewustwording van de risico’s binnen uw organisatie.
 • Prioritering: Het helpt u ook om te begrijpen welke risico’s het meest dringend zijn en welke minder dringend zijn. Waardoor u effectiever kunt prioriteren en resources kunt inzetten.
 • Compliance: Een cybersecurity risk assessments helpt ook bij het aantonen van compliance met de relevante regelgeving, normen of best practices.

De stappen van een Cybersecurity Risk Assessment

Het uitvoeren van een cybersecurity risk assessment is geen eenduidig proces, maar omvat verschillende stappen. Hier zijn de vier belangrijkste:

 1. Identificatie van de activa: Dit betekent dat u begrijpt welke systemen, netwerken en informatie het belangrijkst zijn voor uw organisatie.
 2. Identificatie van de dreigingen en kwetsbaarheden: Dit betreft het begrijpen van de potentiële dreigingen waarmee uw organisatie kan worden geconfronteerd.
 3. Beoordeling van de risico’s: Dit houdt in het analyseren van de mogelijke impact van een succesvolle dreiging op uw organisatie.
 4. Risicobehandeling: Dit betreft het plannen en uitvoeren van maatregelen om de geïdentificeerde risico’s te beheersen.

Conclusie: Een noodzaak, geen luxe

In deze digitale tijd is het uitvoeren van een cybersecurity risk assessment geen luxe meer, maar een absolute noodzaak vinden wij bij Surelock. Cyberdreigingen evolueren voortdurend en worden steeds geavanceerder. Door regelmatig een risk assessment uit te voeren, zorgt u ervoor dat uw organisatie voorbereid is op deze dreigingen en dat u de nodige maatregelen neemt om de impact ervan te minimaliseren. Wij raden dan ook iedere organisatie aan om een assesment uit te voeren om de risico’s vroegtijdig in kaart te brengen en beperken.

Een Risk assesment uitvoeren?

 • Ontvang gratis een voorstel op maat;
 • Binnen 1 maand voeren wij het assesment uit;
 • Inzicht op de bedreigingen van uw organisatie.