Artikelen

  1. Antivirus
  2. API- en mobiele app-pentest
  3. API-beveiliging
  4. Applicatiepentest
  5. Auditpentest
  6. AVG
  7. Back-up
  8. Begrip: CISO
  9. Bewaartermijn
  10. Bijlages
  11. Black hat hacker
  12. Blacklisting
  13. Blockchain
  14. Botnet
  15. Bots
  16. Brute force
  17. Bufferoverflow
  18. Business continuity plan (bcp)
  19. Chief Operational Security Officer (COSO)
  20. CISM
  21. Cloud
  22. Computer virus
  23. Computerworm
  24. Credentials
  25. CVE: Common Vulnerabilities and Exposures
  26. CVSS: Common Vulnerability Scoring System
  27. Cybercrimineel
  28. Cybersecurity
  29. Cybersecurity Risk Assessment
  30. Datalek
  31. DDos aanval
  32. De Holmes Community Blacklist
  33. Discovery scan bij vulnerability scan
  34. DKIM
  35. DMARC
  36. Domein reputatie
  37. Due diligence
  38. Encryptie
  39. Firewall
  40. Functionaris van gegevensbescherming
  41. Grey hat hacker
  42. Hack apparatuur
  43. Hacken
  44. Hacker
  45. Hardware pentest
  46. Het begrip phishing
  47. Het gebruik van wachtwoorden
  48. Hoax
  49. Informatiebeveiliging definitie
  50. Information Security Officer (ISO)
  51. IT-Beveiliging
  52. Key risk
  53. Malware wat is het en welke soorten zijn er (2024).
  54. Netwerk betekenis
  55. Netwerk pentest
  56. Netwerk segmentatie
  57. OSINT- Open Source Intelligence
  58. OWASP
  59. Pash the Hash
  60. Pentest rapport
  61. Persoonsgegevens
  62. Scan updates bij vulnerability scan
  63. Scareware
  64. Security Control
  65. Security maturity: Waarom je het nodig hebt en hoe je het kunt bereiken.
  66. Security officer as a service
  67. Server
  68. Sim-swapping
  69. Skimmen
  70. SPF
  71. Spyware
  72. Steganografie
  73. Technische mail check
  74. Tweestapsverificatie
  75. Typosquatting
  76. Wat is een cyberaanval?
  77. Wat is een domein?
  78. Wat is Identity and Access Management (IAM)?
  79. Wat is spear phishing?
  80. Wat is tailgating?
  81. White hat hacker
  82. Whitelisting
  83. Zero-day (0-day)

API-beveiliging

Op deze pagina vertellen we je alles over API-beveiliging. We vertellen dit in het kort in gemakkelijke woorden en beschrijven het ook met meer sectorjargon. Mocht je vragen hebben over de pagina voel je vrij om ons een bericht te sturen via: info@surelock.nl

API-beveiliging in deze blog leggen we je er alles over uit

API-beveiliging in het kort

API-beveiliging gaat over hoe we ervoor zorgen dat onze computerprogramma’s veilig met elkaar kunnen praten. API’s, of Application Programming Interfaces, zijn als bruggen tussen verschillende software. Ze laten programma’s met elkaar communiceren en informatie uitwisselen. Maar omdat ze zo belangrijk zijn, kunnen slechte mensen proberen ze te misbruiken.

Daarom nemen we maatregelen om API’s veilig te maken. We controleren eerst of iemand of iets de juiste ‘sleutel’ heeft om toegang te krijgen, net als hoe je een sleutel nodig hebt om een deur te openen – we noemen dit ‘authenticatie’. Vervolgens controleren we wat ze kunnen doen nadat ze binnen zijn gekomen, net als hoe een gast in je huis misschien niet in elke kamer mag komen – dit noemen we ‘autorisatie’. Tot slot coderen we de gesprekken die plaatsvinden over de brug, zodat niemand die kan afluisteren – we noemen dit ‘encryptie’.

Dit alles helpt ons ervoor te zorgen dat onze API’s veilig blijven. Maar net als hoe je je huis regelmatig moet controleren op tekenen van inbraak, moeten we ook onze API’s regelmatig controleren om ervoor te zorgen dat ze nog steeds veilig zijn. Dat betekent dat we onze ogen open houden voor verdachte activiteiten en bereid zijn om onze beveiligingsmaatregelen aan te passen als dat nodig is.

Alles over API-beveiliging

API-beveiliging verwijst naar de praktijken en procedures die worden ingezet om een API (Application Programming Interface) te beschermen tegen misbruik of kwaadwillig gebruik, en om te waarborgen dat het goed functioneert.

API’s spelen een essentiële rol in de moderne digitale infrastructuur. Ze fungeren als bemiddelaars tussen verschillende softwaretoepassingen, waardoor deze met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen uitwisselen. Vanwege deze cruciale rol zijn ze vaak het doelwit van cyberaanvallen.

Er zijn verschillende aspecten van API-beveiliging die moeten worden aangepakt om een holistische beveiligingsaanpak te garanderen. Ten eerste is er authenticatie. Dit betekent dat er methoden moeten zijn om de identiteit van de API-gebruiker te verifiëren voordat toegang wordt verleend. Een van de meest gebruikte methoden is het gebruik van tokens, zoals OAuth.

Een ander aspect is autorisatie. Dit houdt in dat wordt gecontroleerd of de geverifieerde gebruiker toegang heeft tot de gevraagde bronnen. Dit wordt vaak bereikt door het gebruik van rollen of permissies die aan de gebruiker zijn toegewezen.

Encryptie is ook een cruciaal aspect van API-beveiliging. Door gegevens te versleutelen tijdens de overdracht, wordt het risico verminderd dat gevoelige informatie wordt onderschept of gestolen. De meeste API’s gebruiken HTTPS voor dit doel, wat de gegevens versleutelt tussen de gebruiker en de server.

Beperkingsmaatregelen zijn een andere belangrijke factor. Ze helpen bij het beheer van hoe en wanneer de API kan worden gebruikt. Dit omvat maatregelen zoals rate limiting, dat het aantal verzoeken beperkt dat een gebruiker binnen een bepaalde periode kan sturen, en quota’s, die de totale hoeveelheid gegevens beperken die een gebruiker kan ophalen.

Daarnaast moeten fout- en uitzonderingsafhandeling correct worden geïmplementeerd om te voorkomen dat aanvallers gevoelige informatie uit foutmeldingen halen. Ten slotte zijn continue monitoring en logboekregistratie cruciaal voor het identificeren van ongebruikelijke activiteiten of pogingen tot inbreuk op de API-beveiliging.

Het is belangrijk te benadrukken dat API-beveiliging een voortdurende inspanning vereist. Naarmate nieuwe bedreigingen en kwetsbaarheden ontstaan, moeten de beveiligingsmaatregelen dienovereenkomstig worden bijgewerkt. Dit houdt ook in dat organisaties de tijd moeten nemen om te investeren in de opleiding van hun teams om te zorgen voor bewustwording van en bekwaamheid in de best practices van API-beveiliging.

In het huidige digitale landschap vormt API-beveiliging dus een integraal onderdeel van een overkoepelende cybersecurity-strategie. Het draagt bij aan de bescherming van gevoelige gegevens, het waarborgen van de betrouwbaarheid van softwaretoepassingen en het handhaven van vertrouwen