Skimmen

Skimmen of in het meervoud skimming is de vorm van cybercrime waarbij uw bankgegevens worden gekopieerd zonder dat jij dit door hebt. Zo kunnen skimmers in bankautomaat kraken en je magneetstrip aflezen en zo kopiëren. De cybercriminelen hebben voor het inloggen of betalen met je bankgegevens wel je pincode nodig. Daarom is het van groot belang dat je altijd je pincode goed afschermt.

Ben je geskimd neem dan direct op met je bank! Hieronder een overzicht van de contactgegevens van de meeste nederlandse banken.

Contact ing: link naar ing

Contact ABN: link naar ABN

Contact ASN: link naar ASN

Contact Bunq: link naar Bunq

Contact DHB: link naar DHB

Contact Rabobank: Link naar Rabobank

Contact SNS: Link naar SNS

Afbeelding van een pas met een slot erin als beveiliging tegen skimming.

Skimmen via NFC

Tegenwoordig kan skimmen een stuk gemakkelijker dan vroeger. Waar je vroeger nog bankautomaten kon controleren, kan het tegenwoordig al gebeuren door een lichte aanraking. We gebruiken het waarschijnlijk tegenwoordig allemaal wel draadloos betalen.

Je gebruikt je telefoon of je legt je bankpas op het pinapparaat en “piep” u heeft betaald. Deze gemakkelijke manier van betalen brengt ook risico’s met zich mee. Er zit dan wel een max op van € 50,- maar een trein vol met pasjes.. is voor een cybercrimineel heel aantrekkelijk.

Hoe werkt skimmen via NFC (near field communication)? Een crimineel loopt langs je en maakt contact met je pinpas via een speciaal apparaatje dat je zo op het darkweb kan kopen. Jouw pas denkt dat dit een normaal pinautomaat is en doet net zo makkelijk ook hier “piep” u heeft de hacker betaald.

Bij de meeste banken zit er een maximaal bedrag aan van €50,- en een maximaal aantal keer zonder pincode (3x). Echter is het vervelend om €50,- te verliezen waar jij waarschijnlijk hard voor hebt gewerk. Zorg er daarom voor dat je je pinpas op een veilige plek stopt waar de sensoren van het hack apparaatje niet bij kunnen. Of koop een portemonnee die beveiligd is met een metalen plaatje.

Mocht je alsnog geskimd worden kan je altijd contact opnemen met je bank en vragen wat zij in dat geval voor jouw kunnen betekenen. Hierboven staan links naar die je kunnen helpen bij het contact opnemen met je bank. Werk jij voor een organisatie en wil je weten hoe je je organisatie verbeterd? Ga dan eens naar onze informatiebeveiligings pagina.

Een voorbeeld van een man die betaald met NFC bij een pinautomaat. Zo gemakkelijk kan skimming ook werken.
Zo ziet NFC betalen eruit