Chief Operational Security Officer (COSO)

De Chief Operational Security Officer (COSO) is het equivalent van de Chief Information Security Officer (CISO) binnen een operationele productieomgeving. De COSO is verantwoordelijk voor het waarborgen van de operationele beveiliging van een organisatie, met specifieke aandacht voor de beveiliging van fysieke assets, processen en systemen die betrokken zijn bij de productieactiviteiten.

Als senior-level executive draagt de COSO de verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen en implementeren van operationele beveiligingsmaatregelen die de integriteit, beschikbaarheid en vertrouwelijkheid van productieprocessen en -systemen waarborgen. Ze werken nauw samen met andere afdelingen, zoals operations, engineering en IT, om beveiligingsrichtlijnen en -procedures te definiëren die specifiek zijn afgestemd op de unieke risico’s en uitdagingen van een operationele productieomgeving.

De taken van een COSO omvatten onder meer het identificeren en evalueren van operationele beveiligingsrisico’s, het ontwikkelen van beveiligingsbeleid en -procedures, het implementeren van fysieke beveiligingsmaatregelen zoals toegangscontrole en bewakingssystemen, en het opzetten van processen voor het detecteren en reageren op beveiligingsincidenten in real-time.

Daarnaast is de COSO verantwoordelijk voor het bevorderen van een cultuur van beveiligingsbewustzijn binnen de organisatie, het trainen van medewerkers op het gebied van operationele beveiligingspraktijken en het zorgen voor naleving van relevante regelgeving en compliance-vereisten.

Kortom, de rol van een Chief Operational Security Officer (COSO) binnen een operationele productieomgeving is van cruciaal belang om de integriteit en veiligheid van de productieprocessen te waarborgen en te beschermen tegen potentiële bedreigingen en risico’s.