Is jouw organisatie cyberveilig? Pentesten in Nederland.

| Leestijd: 6 minuten
Laatst bewerkt: 25 maart 2024
Een pentest in Nederland.

De vraag naar cyberbeveiliging in Nederland groeit en het belang van een goede informatiebeveiliging wordt voor veel organisaties steeds duidelijker. Een van de manieren om jouw organisatie te beveiligingen is door het uitvoeren van een pentest. In dit artikel duiken we dieper in op het belang van pentesten in Nederland en laten we zien wat voor impact het kan hebben op de informatiebeveiliging van jouw organisatie.

Voer een pentest uit

Waarom is pentesten in Nederland belangrijk?

De hele wereld wordt geconfronteerd met het toenemend aantal cyberaanvallen en bedreigingen, zo ook Nederland. Ons land is een innovatief land met een goede digitale infrastructuur, waardoor het een aantrekkelijk doelwit is voor kwaadaardige hackers. Het is daarom van belang dat Nederlandse bedrijven hun digitale omgeving met regelmaat testen om zichzelf te weren tegen de geavanceerdere bedreigingen die op de loer liggen.

Hier komt de kracht van pentesten in Nederland naar voren. Het doel van de pentest is het achterhalen van zwaktes en beveiligingslekken in de geteste omgeving. Zo kunnen toekomstige problemen worden voorkomen. Door het uitvoeren van een pentest krijg je als Nederlandse organisatie inzicht in je zwakheden, waardoor je in staat bent om tijdig en effectief te reageren op mogelijke inbreuken. De meerwaarde van een pentest is dat je deze problemen alvast kan oplossen voordat kwaadwillende zoals cybercriminelen daarvan kunnen profiteren.

In Nederland is er strenge wet- en regelgeving met betrekking tot gegevensbescherming, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Organisaties zijn verplicht om passende maatregelen te nemen om persoonlijke gegevens te beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Pentesten helpen bij het identificeren van zwakke plekken in systemen die kunnen leiden tot datalekken en inbreuken op de privacy van individuen.

Rohied-en-Rutger-van-Surelocka-aan-het-werk-met-phishing-tool-Holmes

Verschillende pentest methodieken

Bij Surelock worden de pentesten door professionele hackers uitgevoerd, ook wel bekend als ethische hackers. Tijdens het testen wordt er zowel van handmatige als geautomatiseerde scans gebruikgemaakt om kwetsbaarheden te vinden.

Iedere klant is verschillend en heeft andere behoeftes en wensen. Bij Surelock hebben klanten de keuze uit drie verschillende soorten pentesten die ieder een verschillend doel hebben. De soorten pentesten:

Alle drie de soorten pentesten die Surelock uitvoert in Nederland
 1. White box pentest: Te beginnen met een white box pentest. Bij een white box pentest heeft de pentester volledige kennis en toegang tot het geteste interne systeem. De ethische hackers hebben inzicht in de broncode, de architectuur en andere technische details. Met deze informatie kan het systeem volledig worden geanalyseerd. White box-testen omvat bijvoorbeeld het testen van een softwaretoepassing met volledige kennis van de interne werking, zodat de tester gericht problemen kan identificeren en verhelpen.
 2. Grey box pentest: Bij een grey box pentest heeft de pentester van Surelock een beperkte kennis en toegang tot het systeem. De ethische hackers hebben enig inzicht in de werking en structuur van het systeem, maar niet zo uitgebreid als bij een white box pentest. Denk hierbij aan toegang hebben tot bepaalde delen van de broncode, documentatie of specificaties van het systeem. Met deze beperkte kennis kunnen ze het systeem gedeeltelijk begrijpen en analyseren. Bij grey box-testen beschikt de tester dus over beperkte informatie over het systeem, zoals een specifieke gebruikersrol, en ontwikkelt hij of zij testcases op basis daarvan.
 3. Black box pentest: Bij een black box-aanpak heeft de pentester in tegenstelling tot een white en grey box pentest geen kennis van de interne werking of structuur van het systeem. Black box-testen bootst de situatie na van een kwaadaardige hacker. Deze vorm van testen richt zich op functionaliteit en het identificeren van eventuele fouten of onverwacht gedrag vanuit het perspectief van de eindgebruiker. Pentesten en beveiligingsaudits kunnen ook op black box-basis worden uitgevoerd om de beveiliging van een systeem te evalueren zonder voorafgaande kennis van interne zwakheden.

Voordelen van pentesten voor bedrijven in Nederland

Het uitvoeren van een pentest heeft meerdere voordelen:

 1. Krijg inzicht: een pentest geeft je inzicht in de mogelijke gevaren van de beveiligingsstructuur binnen je organisatie.
 2. Bescherming van klantgegevens en bedrijfsinformatie: als de beveiligingsstuctuur niet op orde is kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot gevoelige klantgegevens en bedrijfsinformatie. Door deze gevaren vooraf in kaart te brengen, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van deze gegevens worden beschermd.
 3. Versterk je imago: versterk het imago van je bedrijf met het uitvoeren van een pentest. Hiermee toon je aan dat je organisatie actief werkt aan de informatiebeveiliging. Dit verhoogt het vertrouwen van klanten en partners, omdat ze erop kunnen vertrouwen dat hun gegevens veilig zijn en dat het bedrijf zich inzet voor het waarborgen van de vertrouwelijkheid en integriteit van de gegevens.
 4. Voorkom financiële schade: Datalekken en inbreuken kunnen aanzienlijke financiële gevolgen hebben voor bedrijven, zoals boetes, juridische kosten, verlies van klanten en reputatieschade. Door middel van pentesten kunnen bedrijven potentiële beveiligingsrisico’s identificeren en aanpakken voordat ze leiden tot kostbare incidenten. Het voorkomen van deze incidenten helpt bedrijven om financiële verliezen te minimaliseren en de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

Een penetratietest uitvoeren?

 • Ontvang een gratis pentest voorstel op maat
 • Weet welke pentest bij jouw organisatie past

Het belang van opvolging na het uitvoeren van een pentest in Nederland

Na het uitvoeren van een penetratietest wordt er door Surelock een gedetailleerd rapport opgesteld met de bevindingen en aanbevelingen om de beveiliging te verbeteren. Op basis van dit rapport kunnen organisaties maatregelen nemen om de geïdentificeerde kwetsbaarheden te verhelpen en de algehele beveiliging van hun systemen te versterken.

Het belang van opvolging na een pentest kan niet genoeg worden benadrukt. Hoewel een pentest waardevolle inzichten biedt in de beveiligingsstatus van een bedrijf op een bepaald moment, is het belangrijk om te begrijpen dat pentesten slechts een momentopname zijn. Hier zijn enkele redenen waarom opvolging essentieel is:

 1. Verbetering van beveiliging: pentesten kunnen kwetsbaarheden en zwakke punten in de beveiliging identificeren, maar het is de opvolging na de pentest die cruciaal is om deze problemen aan te pakken. Het plannen en implementeren van passende beveiligingsmaatregelen op basis van de bevindingen van de pentest is essentieel om de beveiliging te versterken en de blootgestelde kwetsbaarheden te verminderen.
 2. Voorkomen van toekomstige aanvallen: Door de aanbevelingen uit de pentest op te volgen, kan een bedrijf proactieve maatregelen nemen om potentiële aanvalsvectoren te verminderen en de kans op toekomstige succesvolle aanvallen te minimaliseren. Dit helpt bij het beschermen van klantgegevens, bedrijfsinformatie en systemen tegen kwaadwillende hackers.
 3. Regelmatige herhaling van pentesten: Beveiligingsrisico’s en bedreigingslandschappen veranderen voortdurend. Daarom is het belangrijk om regelmatig pentests uit te voeren om de voortdurende beveiliging te waarborgen. Een eenmalige pentest kan niet garanderen dat de beveiliging op de lange termijn effectief is. Door periodiek pentests uit te voeren, kunnen bedrijven eventuele nieuwe kwetsbaarheden identificeren en tijdig maatregelen nemen om deze aan te pakken.

Waarom jouw organisatie een pentest in Nederland moet laten uitvoeren door Surelock

Expertise en ervaring: Surelock beschikt over een OSCP gecertificeerde pentester met jaren ervaring. Door de jaren heen hebben wij veel interne en externe systemen uit verschillende sectoren mogen testen. Tevens spreken al onze ethische hackers Nederlands dus speelt de taalbarrière geen rol tijdens het presenteren van de Nederlandse pentest. Benieuwd naar de pentest ervaring van onze klanten? Lees hier de case van BEKO.

Anouk aan het werk bij Surelock

 
Delen: Is jouw organisatie cyberveilig? Pentesten in Nederland.

Door

- Dim Gerssen
security professional
Dim Gerssen

Veel gestelde vragen

Wat is een pentest in Nederland?

Een pentest is een gecontroleerde aanval op een geteste omgeving. Een pentest wordt altijd in overeenstemming van de opdrachtgever uitgevoerd.

Door wie wordt de pentest bij Surelock uitgevoerd?

Bij Surelock worden alle pentesten door een Offensive Security Certified Professional (OSCP) uitgevoerd. Deze certificering toont aan dat onze pentesterw de cursus Penetration Testing succes heeft voltooid.