10 tips om informatiebeveiliging leuk te maken

| Leestijd: 5 minuten
Laatst bewerkt: 30 november 2023

Informatiebeveiliging is niet bepaald het meest opwindende onderwerp op de werkvloer. De meeste medewerkers associëren het met saaie presentaties, eindeloze beleidsdocumenten en de welbekende verplichte e-learnings. Maar wat als we je vertellen dat informatiebeveiliging ook leuk kan zijn? Het is mogelijk om medewerkers enthousiast te maken over het beschermen van jouw bedrijfsinformatie. Hier zijn 10 tips die je kunt gebruiken om informatiebeveiliging leuker en effectiever te maken.

tips voor informatiebeveiliging toegelicht in een afbeelding. Deze tips staan op de poster: Betrek de medewerker!
Werk thematisch
Gebruik gamification
Ga het gesprek aan
Dagelijks leven
Week van de ........
Belang in de praktijk
Organisatie specifiek
Elkaar checken
Het staat nooit alleen

1. Betrek de medewerker

Een van de eerste stappen om informatiebeveiliging leuk te maken, is het maken van een roadmap die je opstelt samen met medewerkers. Hierbij gaat het niet alleen om het plannen van stappen, maar ook om het actief betrekken van medewerkers bij dit proces. Het is belangrijk om deze input en ideeën te benutten, omdat dit de betrokkenheid van het personeel vergroot. Houdt hierbij rekening met dat je medewerkers meekrijgt en aandacht over het onderwerp krijgt.

2. Werk thematisch

Informatiebeveiliging is een complex onderwerp, maar het hoeft niet allemaal tegelijk te worden uitgelegd. Het handigste is om met thema’s te werken, zoals bijvoorbeeld ‘3 maanden activiteiten rond fysieke veiligheid’. Op deze manier wordt het begrijpelijker en kunnen de medewerkers focussen op één onderwerp per keer. Denk hierbij na over wat daadwerkelijk van belang is voor medewerkers en waar binnen jouw organisatie de kwetsbaarheden zitten.

3. Gebruik gamification

Gamification is een krachtig middel om medewerkers te betrekken bij informatiebeveiliging en hen enthousiast te maken over informatiebeveiliging. Organiseer bijvoorbeeld informatiebeveiligingsspellen, escaperooms of e-learningmodules om medewerkers op een interactieve en plezierige manier bewust te maken van potentiële dreigingen.

Door realistische situaties na te bootsen in deze gamified omgevingen, kunnen medewerkers beter begrijpen welke gevaren er binnen het bedrijf kunnen optreden. Ze leren niet alleen theoretische concepten, maar kunnen deze ook in de praktijk brengen.

4. Ga het gesprek aan over informatiebeveiliging

Laat traditionele presentaties met alleen maar zenden achterwege voor uitleg over informatiebeveiliging. Ga voor interactieve sessies met quizzen en discussies. Het aangaan van een dialoog in plaats van zenden, maakt het leren over informatiebeveiliging boeiender. Gebruik tijdens de quiz realistische scenario’s om medewerkers te laten nadenken over mogelijke bedreigingen. En bespreek oplossingen en ‘best practises’ in groepsdiscussies.

Informatiebeveiliging op een leuke manier

5. Kies iets waar medewerkers echt tegenaanlopen

Het is essentieel om informatiebeveiliging relevant te maken voor het dagelijks leven van medewerkers. Maak bijvoorbeeld grappige of opvallende security awareness posters die informatiebeveiligingsboodschappen overbrengen. Gebruik humor of interessante feiten om de boodschap te versterken. Hang deze poster op een openbare plek, zodat alle collega’s langs deze poster komen. Denk bijvoorbeeld aan in de keuken, op het prikbord of naast de ingang. Of zet een bord bij de uitgang met ‘Vergeet je computer niet te vergrendelen’, zodat wanneer medewerkers naar de wc moeten hieraan herinnerd worden.

6. Week van de …

Het organiseren van een evenementenweek of -maand is ook een goede manier om informatiebeveiliging in de schijnwerpers te zetten. Kies in deze week of maand één beveiligingsthema waarin activiteiten worden georganiseerd. Reserveer elke dag van de week voor een andere activiteit binnen dat beveiligingsthema.

Dit is een voorbeeld als het thema ‘Veilig werken’ is:

  • Maandag: e-learning over veilig delen van informatie
  • Dinsdag: drop uitdelen met een kaartje waarop staat “dit is de enige dropbox die je mag gebruiken, binnen deze organisatie gebruiken we Zivver”
  • Woensdag: escaperoom over veilig werken
  • Etc.

Zorg wel voor nodige opvolgmomenten na de evenementenweek. Dit kan bijvoorbeeld een training of update zijn om de boodschap blijvend te maken. 

7. Maak het praktisch en toepasbaar op de organisatie

Het is ook van belang om informatiebeveiliging in de praktijk te brengen. Er zijn verschillende manieren om informatiebeveiliging praktisch en toepasbaar te maken. Voer bijvoorbeeld regelmatig beveiligingssimulaties uit waarbij medewerkers moeten reageren op echte dreigingen. Denk hierbij aan phishing simulaties waarbij wordt gemeten hoe vaak er binnen jouw organisatie op een phishingmail wordt geklikt. Daarnaast kun je ook realistische situaties organiseren waarin medewerkers moeten handelen volgens de beveiligingsprotocollen van de organisatie. Dit kan variëren van een datalekscenario tot een brand. 

8. Maak het organisatie specifiek

Maak informatiebeveiliging persoonlijk door het relevant te maken voor de specifieke context van jouw organisatie. Laat bijvoorbeeld medewerkers zien welke gevoelige informatie specifiek voor jouw organisatie van belang. Dit verschilt per bedrijf, voorbeelden zijn: productontwerpen, klantgegevens of financiële gegevens. Door voorbeelden te gebruiken die dicht bij de dagelijkse werkzaamheden van medewerkers liggen, zullen collega’s het eerder begrijpen. Een voorbeeld is: Als jouw organisatie producten ontwerpt of produceert, benadruk dan het belang van het beschermen van product tekeningen en technische informatie over producten.  

9. Zorg dat medewerkers elkaar gaan checken

Betrokkenheid van medewerkers is ook van essentieel belang voor het succes van informatiebeveiliging. Stel bijvoorbeeld voor dat collega’s elkaar aanmoedigen om ervoor te zorgen dat ze hun laptops vergrendelen wanneer ze even weg zijn. Als iemand zijn laptop onbeveiligd achterlaat, kan dit leiden tot een interessante wending: degene die zijn laptop niet heeft vergrendeld, trakteert de anderen. Dit bevordert niet alleen de bewustwording, maar maakt informatiebeveiliging ook tot ieders verantwoordelijkheid binnen de organisatie.  

10. Informatiebeveiliging staat nooit alleen

Het is belangrijk om te benadrukken dat informatiebeveiliging nooit geïsoleerd moet worden behandeld. Er zijn verschillende manieren om de bredere context van beveiliging te integreren. Zoek bijvoorbeeld de verbinding op met compliance- en risicobeheersing teams binnen jouw organisatie. Benadruk dat informatiebeveiliging nauw verbonden is met fysieke beveiliging. Het beschermen van fysieke toegang tot gevoelige apparatuur is net zo belangrijk als de digitale beveiliging. 

Conclusie

Er zijn veel verschillende manieren om ervoor te zorgen dat informatiebeveiliging interessant wordt voor op de werkvloer. Met behulp van deze tips over informatiebeveiliging is het mogelijk om medewerkers enthousiast te maken over het beschermen van de bedrijfsinformatie. Zo hoeft informatiebeveiliging niet meer geassocieerd te worden met saaie presentaties, eindeloze beleidsdocumenten en de verplichte e-learnings. Door deze tips toe te passen zullen medewerkers op een leuke manier leren hoe ze de bedrijfsinformatie het beste kunnen beschermen, en wordt de kans verkleind op schade van cybercriminaliteit. 

 
Delen: 10 tips om informatiebeveiliging leuk te maken

Door

- Marloes de Bruin
Information Security Consultant