Penetratietest: Alles wat je moet weten over een penetratietest

| Leestijd: 2 minuten
Man-achter-de-computer-aan-het-werk-met-een-penetratietest

Een penetratietest is een test waarbij één of meerdere netwerken, (web) applicaties, API’s  & mobiele Apps of hardware apparaten worden getest op kwetsbaarheden. Het doel hiervan is het nabootsen van een aanval van een daadwerkelijk hacker om zo het informatiebeveiligingsniveau te verhogen.

Een pentest uitvoeren?

  • Ontvang een gratis pentest voorstel op maat
  • Weet welke pentest bij jouw organisatie past

Penetratietest uitvoeren

Door het uitvoeren van een penetratietest krijg je direct inzicht op de kwetsbaarheden binnen jouw organisatie. Een penetratietest bootst namelijk een aanval van een kwaadaardige hacker na. Zo krijg jij zicht op je organisatie uit de ogen van een hacker.

Bij Surelock zijn de hackers gecertificeerd en bezitten ze de laatste technieken uit de branche. Tevens is Surelock ook lid van Cyberveilig Nederland, dé belangenorganisatie voor een optimaal ondernemingsklimaat voor cybersecuritybedrijven.

Waarom een penetratietest?

Met een penetratietest krijg je inzicht op de kwetsbaarheden van de geteste omgeving. Door de kwetsbaarheden vroegtijdig te voorkomen kan je de omgeving beter beschermen tegen aanvallen van buiten af. Zo zorg je ervoor dat je cyberaanvallen kan voorkomen voordat ze plaatsvinden.

De 3 soorten van penetratietesten

Binnen penetratietesten zijn er 3 verschillende soorten. De verschillende soorten zijn: black box pentest, grey box pentest en een white box pentest. Per soort verschilt de aanvalsmethodiek. Val je bijvoorbeeld de organisatie aan met vooraf verstrekte informatie of geef je de hacker helemaal geen informatie voorafgaand aan de test.

De 3 verschillende pentest soorten

Hoelang duurt een penetratietest?

De duur van een test hangt af van de scope die vooraf bepaald wordt. In samenwerking met de ethische hackers van Surelock start je met het in kaart brengen van de scope. Wat wil je testen, waarom ga je dit testen en wat zijn de risico’s binnen deze omgeving.

Daar uit volgt een plan van aanpak gemaakt dat past bij jouw organisatie. Geen een organisatie is tenslotte hetzelfde. Gemiddeld duurt een penetratietest 3-8 dagen. Deze indicatie is afhankelijk van de vooraf bepaalde scope.

Gratis adviesgesprek
 
Delen: Penetratietest: Alles wat je moet weten over een penetratietest

Door

- Stefan Schepers
Marketing manager
Man 22 jaar op de foto met een glimlach en blauwe blouse. Medewerker marketing bij Surelock Stefan Schepers

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een penetratietest en pentest?

Er zit geen verschil tussen de twee woorden pentest is een afkorting van penetratietest.