Zeroday (0-day)

Een Zeroday (0-day) is een beveiligingslek in software of hardware dat nog niet bekend is bij de ontwikkelaars of fabrikanten van de software of hardware. Dit betekent dat er nog geen patch of oplossing beschikbaar is om het beveiligingsprobleem op te lossen. De term “Zeroday” verwijst naar de nul dagen dat de ontwikkelaars op de hoogte zijn van het lek, omdat het nog niet bekend was voordat het werd ontdekt en mogelijk al door aanvallers wordt misbruikt.

Aanvallers kunnen Zeroday-lekken gebruiken om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot computersystemen, gevoelige informatie te stelen, malware te verspreiden, of andere kwaadaardige activiteiten uit te voeren. Omdat er nog geen patch beschikbaar is, kunnen deze aanvallen onopgemerkt blijven en langdurige schade veroorzaken.

Bedrijven en organisaties moeten daarom proactief zijn in het detecteren en voorkomen van Zeroday-lekken. Dit kan onder meer door regelmatige software-updates en beveiligingspatches te installeren, het gebruik van beveiligingssoftware, het monitoren van netwerkverkeer en het implementeren van veiligheidsmaatregelen zoals firewalls, VPN’s en andere beveiligingsoplossingen.

Inzicht krijgen in de risico’s van jouw organisatie? Voer dan een vulnerability scan uit.